Direct naar artikelinhoud

AB InBev mag Corona (voorlopig) niet overnemen

De Amerikaanse autoriteiten vragen om de over- name van Modelo door AB InBev te blokkeren. Het Bel-20-zwaargewicht verloor 7,8 procent, waardoor beleggers de brouwer in één trek bijna 9 miljard euro minder waard achten.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie oordeelt dat een overname van de Mexicaanse brouwerij Modelo door AB InBev de "substantiële head-to-head-concurrentie" tussen de twee bedrijven zou elimineren. Bill Baer, hoofd van de Amerikaanse concurrentieautoriteit: "We nemen actie om deze fusie tussen twee grote brouwers te stoppen, omdat deze zou resulteren in minder concurrentie en hoge prijzen voor consumenten in de VS."

De Leuvense biergroep AB InBev is de marktleider in de Verenigde Staten, met Bud Light. Corona, het voornaamste bier van Grupo Modelo, is dan weer het belangrijkste bier dat wordt geïmporteerd op de Amerikaanse markt. Met Bud Light en Corona onder één dak, vrezen de Amerikaanse mededingingsautoriteiten voor onvoldoende prijzenconcurrentie.

AB InBev probeerde de voorbije twee weken te onderhandelen met het Amerikaanse ministerie van Justitie, maar tevergeefs. Zelfs de toegeving van AB InBev om de samenwerking met de verdeler van Corona in de VS, Crown Imports, te verbreken, kon het ministerie niet geruststellen. Het ministerie oordeelt dat het voorstel om het belang van Modelo in Crown Imports af te stoten, onvoldoende is om de concurrentie op de Amerikaanse biermarkt te garanderen.

In een persbericht reageert AB InBev dat het de beslissing "krachtig zal aanvechten". Door de perikelen zal de overname zeker niet meer in het eerste kwartaal afgerond zijn, zoals aanvankelijk gepland.

AB InBev en Grupo Modelo zouden samen een omzet van 47 miljard dollar (35 miljard euro) bereiken dit jaar en de nummer-éénpositie van AB InBev in de wereld nog versterken. In de VS zou de biergroep met Corona erbij een marktaandeel van meer dan 50 procent veroveren.

AB InBev bezat al 50 procent van Grupo Modelo en besloot in juni 2012 ook de resterende 50 procent te kopen. Daarvoor zou het bierconcern 20,1 miljard dollar (15 miljard euro) moeten ophoesten.

Medio november hadden de Mexicaanse mededingingsautoriteiten wel al groen licht gegeven voor de deal. Beleggers reageren geschokt. AB InBev, veruit het belangrijkste aandeel in de Bel-20-index, dook 7,8 procent lager. Daardoor achten beleggers AB InBev in één trek 8,7 miljard euro minder waard.

Zo'n hevige reactie is niet echt onlogisch. De overname van Corona moest AB InBev de komende jaren flink wat kostenbesparingen opleveren, wat de komende jaren in een relatief mature biermarkt een belangrijke motor van de winstgroei kon worden.