Direct naar artikelinhoud

Niemand deed iets met klachten over Pol Van Den Driessche

De klokkenluidsters in de zaak-Van Den Driessche vroegen vorige maand een gesprek aan met N-VA-voorzitter De Wever. Ze werden doorverwezen naar de Brugse N-VA-afdeling, waarop ze afhaakten. Ook de directie van Het Nieuwsblad is destijds formeel op de hoogte gebracht.

De getuigen in de zaak rond de Brugse N-VA-lijsttrekker zijn niet van plan de strijdbijl te begraven. Marie-Anne Wilssens, voormalig journaliste bij Het Nieuwsblad, gaat een juridische klacht indienen tegen de voormalige CD&V-senator. Ze nam daarvoor contact op met het kantoor van advocaat Jef Vermassen. Wilssens getuigde publiekelijk samen met journaliste Tine Hens tegen Van Den Driessche.

Ondertussen blijkt dat de directie van de VUM, de uitgever van Het Nieuwsblad en De Standaard, zeker op de hoogte was van de problemen met Pol Van Den Driessche, maar daar ogenschijnlijk niets mee deed. Verscheidene vrouwelijke journalisten hebben in de jaren negentig bij de directie geklaagd over seksuele intimidatie door de huidige N-VA'er.

"Het is een feit dat er toen verschillende brieven naar de directie zijn gestuurd", zegt Anita De Saedeleer, die eind jaren negentig de adjunct-hoofdredactrice van Van Den Driessche bij Het Nieuwsblad was. Ook Veerle Janssens, die toen ook bij de krant werkte, bevestigt dat meerdere journalistes een nota aan de directie hebben gestuurd toen Van Den Driessche in 1995 kandidaat was om hoofdredacteur te worden van Het Nieuwsblad.

De toenmalige directie van de VUM, ondertussen omgedoopt in Corelio, gaf echter nooit gehoor aan de klachten. De directie ging wel akkoord met het voorstel een nieuwe vertrouwenspersoon aan te stellen. Guido Verdeyen, die toen gedelegeerd bestuurder van de VUM was, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

De huidige directie distantieert zich: "De feiten zijn ondertussen meer dan vijftien jaar oud", klinkt het. "Er is nu een compleet andere leiding hier."

De Wever

Opmerkelijk is ook dat Wilssens en Hens in de weken voor hun mediaoptreden via een tussenpersoon een gesprek vroegen met N-VA-voorzitter Bart De Wever, om de zaak aan te klagen. Ze werden doorverwezen naar de Brugse N-VA-afdeling, waarop ze afhaakten. Enkele jaren geleden, toen Van Den Driessche nog bij CD&V zat, sprak Wilssens al Herman Van Rompuy (CD&V) hierover aan. Ze mailde ook Yves Leterme (CD&V) over haar ervaringen, maar kreeg niet meer dan een standaardantwoord terug.

In de Wetstraat gonst het ondertussen van de verhalen, maar geen enkele politica die door de N-VA-lijsttrekker belaagd werd, wil daar openlijk over getuigen. De vrouwelijke politici vrezen dat "N-VA daardoor nog meer de Calimero zal spelen".