Direct naar artikelinhoud

Google legt lijntje naar Japan

Een nieuwe onderzeese datakabel die de VS met Japan verbindt moet internetreus Google helpen om steviger voet aan grond te krijgen in Azië. Al moet het bedrijf voor het zover is wel nog zien af te rekenen met bijtgrage haaien en de Chinese censuurmachine.

Ook in steeds mobielere tijden is een kabel nog steeds de goedkoopste en snelste manier om grote hoeveelheden data van de ene plaats naar de andere te krijgen. En dus investeert Google 225 miljoen euro om een nieuwe kabel door de Stille Oceaan te trekken en zo de Amerikaanse westkust met Japan te verbinden. De kabel, die de naam Faster meekrijgt, moet halfweg 2016 gebruiksklaar zijn. Vanaf dan zal het dataverkeer tussen de VS en Azië verlopen met een snelheid van zestig terabyte per seconde, genoeg dus om per seconde zowat 2.000 hd-films te versturen. "Dat moet het internet voor onze Aziatische gebruikers sneller en betrouwbaarder maken", klinkt het bij Google.

Dat de nieuwe verbinding richting Japan loopt, is geen toeval. Azië heeft nu al het grootste aantal internetgebruikers ter wereld en Google wil er daarvan zo veel mogelijk binden aan zijn eigen diensten en de bijbehorende reclameboodschappen.

Om de data van die nieuwe gebruikers te kunnen blijven verwerken zijn supersnelle dataverbindingen een noodzaak. En omdat Google daarvoor liever niet afhankelijk is van externe partners trekt het zijn kabels zelf. Het is trouwens niet het eerste lijntje dat het Amerikaanse bedrijf naar Azië legt. Met 'Unity' en de 'South-East Asia Japan Cable' heeft Google al twee kabels op de bodem van de Stille Oceaan liggen.

In zijn veroveringstocht van het Aziatische continent krijgt Google af te rekenen met een onverwachte tegenstander. De onderzeese kabels van het bedrijf worden immers belaagd door haaien die blijkbaar maar wat graag hun tanden in glasvezel zetten. Dat haaien een bijzondere interesse vertonen voor onderzeese kabels is niet nieuw. Al in de jaren 80 doken verhalen op over haaien die datakabels stukbeten.

Die kabels verspreiden volgens experts een elektromagnetische straling die gelijkenissen vertoont met de elektromagnetische activiteit die vissen kunnen genereren. De haaien zien de kabels dus als een lekkere hap waar ze maar wat graag een stuk van willen. Om beschadiging te voorkomen stopt Google zijn onderzeese kabels ondertussen in een beschermende koker, gemaakt uit een materiaal dat gelijkenissen met kevlar vertoont. Al neemt het bedrijf die maatregel niet alleen om haaienbeten te vermijden. Scheepsankers, visnetten en grondverschuivingen op de zeebodem zijn veel vaker een bron van kabelschade.

Ook de Chinese overheid kan nog roet in het eten gooien. In een poging de informatiestroom in eigen land te controleren blokkeerden de Chinese censuurdiensten in het verleden al vaker de Googlediensten. Het recentste incident dateert van juni dit jaar. Toen blokkeerde China de toegang tot alle Googlediensten in een poging de 25ste verjaardag van de Tiananmenprotesten in alle stilte te laten passeren. Het duurde toen bijna een maand voor bijvoorbeeld gebruikers van Gmail opnieuw volledige toegang tot hun mailbox hadden.

Het trekken van een nieuwe kabel is geen garantie dat die Chinese inmenging uitblijft, maar als Google erin slaagt zijn populariteit op het Aziatische continent op te krikken dan wordt het voor de Chinese overheid wel steeds moeilijker de diensten van het bedrijf te blokkeren.