Direct naar artikelinhoud

Dembélé kiest voor avontuur bij Londense Fulham

Moussa Dembélé (23) heeft zijn transfer naar Engeland beet. De aanvaller staat op het punt een contract voor vier jaar te tekenen bij Fulham FC, vorig seizoen nog Europa Leaguefinalist. Fulham zou zo’n 6 miljoen euro betalen aan AZ Alkmaar, vorige werkgever van Dembélé.

Mark Hughes, manager van Fulham, wilde de deal gisterenmiddag nog niet helemaal bevestigen. “Wij zijn goed opgeschoten in de onderhandelingen met Dembélé”, zei Hughes. “Maar zijn team, AZ Alkmaar heeft hem nog niet vrijgegeven. Hopelijk gebeurt dat voor vanavond (vrijdagavond, red.) en kan hij zijn medische testen nog afleggen.” Of de transfer helemaal werd afgerond, was bij het ter perse gaan van deze editie nog niet helemaal duidelijk. Maar dat het eerstdaags gebeurt, staat als een paal boven water. Ook voor Dembélé, die gisteren in de Nederlandse pers klare taal sprak. “Ik wilde naar een topcompetitie en was op zoek naar een stabiele club”, zei Dembélé. “Een club waar ik een goed gevoel bij had, een club waar ik ook kan spelen. Fulham is zo’n club, ik ben erg tevreden met deze transfer.”

Fulham is nog altijd eigendom van de Egyptische multimiljonair Mohammed Al Fayed, de vroegere eigenaar van Harrods. Zijn team begint vandaag aan het tiende seizoen op rij in de Premier League. Het beste resultaat haalde de club in het seizoen 2008/2009, toen ze als zevende aankwam. Vorig seizoen eindigde Fulham als twaalfde in de Premier League, maar stootte in de Europa League wel door naar de finale. Die verloor ze uiteindelijk in de verlengingen van Atlético Madrid. Fulham zag in het tussenseizoen succescoach Roy Hodgson naar Liverpool trekken en verdediger Chris Smalling naar Manchester United. Maar toch hoopt Hughes met onder meer Dembélé als versterking dit jaar een rustig seizoen te draaien in de Engelse topklasse. Fulham speelt op Craven Cottage, een idyllisch stadion met een houten tribune, de oudste uit de Premier League met als bouwjaar 1905, een sprookjesachtige villa met terras voor bestuurders tussen de twee tribunes en met kleine kleedkamers. Het is dus niet die echte topclub waar Rode Duivel Dembélé zolang naar uitkeek. “Natuurlijk is een echte toptransfer mooi, maar de kansen op een basisplaats bij een echte topclub zijn ook kleiner”, zegt Dembélé, die aanbiedingen van Birmingham en West Ham naast zich neer legde. “Ik ben nu net 23. Ik hoop nog altijd dat ik over een paar jaar die stap naar een echte topper kan maken.” Na vier jaar zwaait Dembélé AZ dus uit. Hij speelde een hoofdrol toen AZ in 2009 onder Louis van Gaal de titel pakte. Maar vorig seizoen deemsterde hij helemaal weg, waardoor zijn marktwaarde kelderde.

Dat Dembélé eindelijk een andere club heeft gevonden, is ook goed nieuws voor bondscoach Georges Leekens. Dembélé trainde de voorbije weken bij zijn club AZ deels apart, omdat de club niet meer op hem rekende. Vraag is of hij tijdig wedstrijdfit raakt voor Duitsland.(kth)