Direct naar artikelinhoud

Begroting zit muurvast

De begrotingsbesprekingen zitten muurvast. Pogingen om Open Vld te isoleren zijn mislukt en de liberalen lijken niet van plan te bougeren. Premier Di Rupo (PS) probeert het nu met een minimumscenario.

Het leek eenvoudig. Omdat de besprekingen in politiek drijfzand waren verzeild, werd beslist de discussie op basis van objectieve cijfergegevens te voeren. Het Federaal Planbureau kreeg de opdracht de gevolgen van de verschillende voorstellen te berekenen. Van een indexsprong over een btw-verhoging tot een algemene crisisbijdrage.

Het resultaat - een A4'tje met daarop alle berekeningen voor de vier scenario's en twee varianten - werd niet gesmaakt door de liberalen. Vicepremier Alexander De Croo merkte dinsdagavond al op dat appelen met citroenen werden vergeleken. De kritiek was scherp: dit is een tabel die met spuug en plakwerk aaneen hangt.

De liberalen maakten een uitgebreide nota over de vermeende fouten en blinde vlekken in de berekeningen. Er werd zelfs opgemerkt dat het Planbureau niet toevallig onder de voogdij van een socialistische minister valt. "Dat is gemakkelijk. Als de resultaten je niet bevallen, zijn de cijfers niet correct en niet objectief", reageerde Johan Vande Lanotte.

Op de Wetstraat 16 werd ook verbaasd gereageerd op de liberale kritiek en opgemerkt dat het Planbureau een objectieve en onafhankelijke instelling is. "Het maakt trouwens regelmatig studies in andere dossiers."

Vooraleer het kernkabinet woensdagavond bijeen kon komen, vergaderden de kabinetschefs van de topministers urenlang met vertegenwoordigers van het Planbureau. Op de kern legde premier Elio Di Rupo (PS) vervolgens een nieuw plan op tafel. Naast de begrotingsinspanning van 3,4 miljard, waarover in grote lijnen eensgezindheid bestaat, zou er geen indexsprong komen en evenmin een btw-verhoging. Om toch iets te kunnen doen om de concurrentiepositie van de ondernemingen te verbeteren, zou via enkele bijkomende besparingen en verschuivingen 300 tot 400 miljoen worden gezocht. Het is dan aan werkgevers en vakbonden om het eens te raken over de manier waarop dat geld wordt ingezet.

Niets doen voor de economie, lijkt geen optie. Eerder op de dag verklaarde Di Rupo immers dat er ongeacht de beschikbare middelen werk zal worden gemaakt van de relance. Het alternatief - wel een btw-verhoging maar geen indexsprong - is onaanvaardbaar voor Open Vld. Pogingen van de eerste minister om de partij te isoleren, werden stukgeslagen toen CD&V duidelijk maakte dat raken aan de index voor hen niet uitgesloten is.

Veel hoopgevende signalen komen er niet van rond de onderhandelingstafel. "Alle elementen die er vandaag liggen, lagen er drie weken geleden eigenlijk ook al", klinkt het bij een betrokkene. "Ik heb niet de indruk dat Open Vld gaat bougeren", merkt een andere op.

De liberale eis voor een indexsprong wordt met de dag moeilijker te realiseren. Eind deze maand zou de spilindex immers al overschreden worden. "Als de PS evenmin plooit, zijn de liberalen hun eigen politieke nederlaag aan het organiseren", klinkt het aan Franstalige kant. >>8