Direct naar artikelinhoud

Thomas Vanderveken terug met Vriend of vijand

'Het is heerlijk eerlijke televisie'

Vriend of vijand is terug. Vlaanderen wordt opnieuw speldecor, zijn inwoners medestanders of saboteurs. Thomas Vanderveken treedt voor een tweede keer aan als spelleider. 'Vriend of vijand is heerlijk eerlijke televisie', klinkt het, maar tijdens het spel duurt eerlijkheid niet altijd het langst.

Brussel

Van onze medewerkster

Sarah Theerlynck

Drieduizend inschrijvingen kreeg het productiehuis De Filistijnen binnen voor de tweede reeks van Vriend of vijand, zonder speciale oproepen of reclame. Het zegt iets over de populariteit van het spelprogramma, dat door Bruno Wyndaele bedacht werd. "Vriend of vijand is een neverending story", zegt presentator Thomas Vanderveken. "Een van de grote krachten zijn de lokaties."

Het spel speelt zich steeds op een aparte lokatie af. Van de tennisclub van Kim Clijsters in Bree tot het ziekenhuis van Tienen, van een doe-het-zelfzaak in Leuven tot het Conservatorium van Brussel: in Vriend of vijand is heel Vlaanderen speldecor. "Wat het spel ook leuk maakt, is dat de mensen van de lokatie er vaak bij betrokken worden. Zo moesten onze kandidaten in de doe-het-zelfzaak de acteur tussen de verkopers eruit halen. Ze zijn soms verbazingwekkend slim. Zo vroeg er een wanneer het volgende personeelsfeest plaatsvond. Veel wijzer werd hij er echter niet van, want iedereen noemde een andere datum. (lacht)" De eerste aflevering speelt zich af in de vliegclub Limburgse Vleugels vzw in Genk, een sportvliegbasis voor zowel modelvliegtuigen, zweeftoestellen, gemotoriseerde vliegtuigen als parachutisten.

Zoals vanouds bestaat Vriend of vijand uit vier proeven. In de Wedstrijd nemen ze het tegen elkaar op. In de Mensenkennisproef moet de verliezer blijk geven van een gezonde mensenkennis door zich bijvoorbeeld voor te doen als iemand anders. De twee anderen gokken hoe hij het ervan af zal brengen. De groepsproef werd dit jaar wat aangepast. "De kandidaten krijgen nu op voorhand een rol opgelegd", legt Vanderveken uit. "Het lot beslist dus wie vriend of vijand is." Ten slotte is er het Raadsel, dat bepaalt wie wint of verliest.

l Vriend of vijand

Eén 20.05