Direct naar artikelinhoud

Slachtoffer steekpartij wonderlijke overlevende Rwandese genocide

Als peuter was Willy Ishimwe Karimwabo een wonderlijke overlevende van de Rwandese genocide. Zaterdagochtend werd hij vermoord door een lid van een jongerenbende voor het Brusselse Centraal Station. Dat maakt heftige reacties los.

Zes jaar na de moord op Joe Van Holsbeeck (17) lijkt de geschiedenis zich in vrij letterlijke zin te herhalen. Op sociale media wordt onder Brusselse jongeren intens gemobiliseerd voor een witte mars, vrijdag aan het Centraal Station, dit keer om Willy Ishimwe Karimwabo (20) te herdenken. Hij werd zaterdagochtend vermoord voor het Centraal Station, waar destijds Joe Van Holsbeeck werd neergestoken voor zijn mp3-speler.

Ishimwe is een gekende figuur in het Brusselse hiphopmilieu. In een korte mededeling liet ook de Rwandese ambassadeur in Brussel, Robert Masozera, weten dat hij erg bedroefd is door de dood van Ishimwe, die de Rwandese nationaliteit heeft.

Ishimwe werd in 1992 geboren in Kigali, in een Tutsigezin. Hij was een peuter toen in zijn land de hel losbarstte. Zowel zijn vader, zijn broertje als zijn zusje werden gedood tijdens de Rwandese burgeroorlog. Zijn moeder slaagde erin om naar België te vluchten.

Maandenlang leefde ze in de waan dat ze haar hele gezin had verloren, maar uiteindelijk kwam het bericht dat haar jongste kind het bloedbad had overleefd. Ze slaagde erin om haar zoon te laten overkomen naar Belgiëtoen hij drie was.

Zaterdagochtend kwam het tot een opstootje tussen Willy en zijn vrienden en leden van de stadsbende Versailles, genoemd naar de Versailleslaan in Neder-Over-Heembeek, waar de meeste leden wonen. Een 16-jarig lid van de bende trok een keukenmes en trof Ishimwe. Volgens Rwandese nieuwssites komt het in Brussel de laatste tijd steeds vaker tot geweld tussen Congolese en Rwandese jongeren.

Volgens de eerste bevindingen van het Brusselse parket kwam het tussen de twee groepjes jongeren tot verbaal geweld in een nachtwinkel en waren beide partijen dronken. De krant La Dernière Heure meldde gisteren op zijn website dat het inzage bekwam in de verhoren van de 16-jarige jongen die door Ishimwe, kort voor hij bezweek, werd aangewezen als belager.

De jongen beweert dat hij de fatale streek niet opzettelijk toebracht. Hij zegt te zijn bedreigd en daarna 'geduwd', waardoor hij ongewild zijn slachtoffer zou hebben geraakt. Erg coherent klinkt de uitleg volgens politiebronnen niet.