Direct naar artikelinhoud

Gemeentelijke Holding krijgt weekje uitstel van executie

De Gemeentelijke Holding overleeft nog zeker deze week. Een lening van vijf miljoen aan de Nationale Loterij moest gisteren betaald worden, maar in de kleine lettertjes stond een marge van vijf dagen. Is er zaterdag echter geen akkoord tussen de federale regering en de gewestregeringen over de verdeling van de circa 900 miljoen aan schulden, dan is de Dexia-aandeelhouder failliet.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) liet er gisterochtend geen misverstanden over bestaan: het lot van de Gemeentelijke Holding lag in de handen van Didier Reynders (MR). Hij kon als voogdijminister beslissen of de Nationale Loterij uitstel van betaling verleende voor vijf miljoen euro aan kortlopend schuldpapier. Hield hij zich strikt aan de vervaldag van gisteren, dan viel het doek over de Gemeentelijke Holding. Die is immers niet meer in staat om vijf miljoen euro op te hoesten.

Zo'n vaart liep het uiteindelijk niet. Reynders verleende geen uitstel, "de minister moeit zich niet met beslissingen van de Nationale Loterij", luidt het op zijn kabinet, maar er bleek nog een marge van vijf dagen op het schuldpapier te zitten. Mooi meegenomen, want morgen vervalt opnieuw commercial paper bij de Nationale Loterij, deze keer voor 17 miljoen euro. Vandaag moest de Gemeentelijke Holding normaal gezien dertig miljoen euro ophoesten aan het woonfonds van het Brussels Gewest, maar dat liet als betrokken partij al weten uitstel te willen verlenen.

De raad van bestuur van de Gemeentelijke Holding moest dus gisteren niet het faillissement vaststellen. Na een marathonvergadering van zeven uur kon voorzitter Francis Vermeiren melden dat "de wettelijke voorwaarden voor een faillissement niet vervuld zijn". Zowel de federale regering als de gewestregeringen hadden de raad van bestuur per brief laten verstaan dat ze de voorkeur geven aan een vrijwillige vereffening. "Een zachte landing, geen bankroet", verduidelijkt Vermeiren.

Op 7 december moet een algemene vergadering beslissen over de vrijwillige ontbinding van de Gemeentelijke Holding. Eén voorwaarde: de liquiditeitspositie van de holding moet verzekerd zijn tot en met die buitengewone aandeelhoudersvergadering. Om het einde van het jaar te halen heeft de Gemeentelijke Holding 196 miljoen euro nodig.

Uitstel van executie. De federale regering en de gewestregeringen krijgen nog vijf dagen respijt om het eens te raken over de vereffening van de Gemeentelijke Holding. De standpunten bleven gisteren net dezelfde, verhardden zelfs nog een beetje. De Vlaamse, Waalse en Brusselse regeringen willen de schulden die nog overblijven na de verkoop van de Dexia-aandelen en de andere holdingactiviteiten in tweeën hakken. De federale regering gaat akkoord met een fiftyfifty-scenario, maar dan pas nadat de gewesten eerst hun waarborg van 450 miljoen euro hebben opgehoest.

De echte deadline valt dus niet op 7 december, maar op zaterdag. "Bij gebrek aan voldoening gevende oplossingen voor de Gemeentelijke Holding, zal de staking van betaling dan vastgesteld worden", klinkt het in een persbericht van Vermeiren en co. De bestuurders van de Gemeentelijke Holding zijn er van overtuigd dat de vechtende overheden de komende dagen alsnog een akkoord vinden over een begeleide vereffening.

"Het alternatief, een faillissement, kost hen hoe dan ook meer", zegt een bestuurslid. "Dat moet op het einde van de armworsteling toch voldoende motivatie zijn om de holding te redden."