Direct naar artikelinhoud

'Ik kom terug. Sterker dan ooit'

De teleurstelling is groot, de moed diep gezonken. Maar ook deze klap komt hij weer te boven. Zo klonk de boodschap van Alberto Contador een dag nadat het sportarbitragetribunaal TAS de renner twee jaar heeft geschorst. Of hij in beroep gaat, daarover moet Contador nog met zijn advocaten overleggen.

Het was iets over half acht gisteravond toen Alberto Contador het afgeladen zaaltje in Hotel Las Artes in Pinto binnenstapte. Applaus stak op. Het is niet wat men bij een persconferentie gewoon is. Maar kennelijk was het ook de Spaanse journalisten te machtig dat Contador maandag van het Zwitserse sportarbitragetribunaal TAS in Lausanne het stempel van een gedopeerde renner heeft gekregen.

Publiek en renner hadden op een ander einde gehoopt van een dopingzaak die begon op 21 juli 2010 in de Franse Pyreneeënstad Pau. Tijdens de rustdag van de Tour leverde Contador daar een met clenbuterol vervuilde dopingplas af. Maandag, negentien maanden later, volgde dan eindelijk het verdict. Contador kreeg een schorsing van twee jaar, met terugwerkende kracht. Zijn belangrijkste zeges, waaronder de Tour 2010 en Giro 2011 levert hij weer in. Koersen mag hij opnieuw op 6 augustus 2012.

Geen bewuste doping

Teleurstelling overheerste, zei Contador. "Mijn moraal is erg laag. De beslissing is moeilijk te vatten." Voor hij de vragen op zich liet afkomen hield Contador eraan zelf met een verklaring te komen. Daarin had hij het vooral over de moeilijke periode die het voor hem is geweest, sinds de internationale wielerunie UCI hem op 24 augustus 2010 per telefoon liet weten dat in zijn urine van 21 juli clenbuterol was gevonden. "Sinds die dag heb ik me telkens weer afgevraagd hoe dit kon. Ik heb absoluut niets misdaan."

Geen moeite was Contador en zijn advocaten te veel om te trachten zijn onschuld te bewijzen. Maar de stelling dat hij een stuk vlees moest hebben gegeten van een rund dat door de vetmester met clenbuterol was geïnjecteerd, kon hij voor het TAS niet hard maken. Dat hij zich bewust met bloed dopeerde, zoals het wereldantidopingagentschap trachtte aan te tonen, werd door het TAS evenmin weerhouden. Die houdt het op de hypothese dat Contador een besmet voedingssupplement moet hebben genuttigd. Geen bewuste doping dus, maar toch positief.

Dat laatste was het enige goede nieuws dat Contador van het vonnis wenst te onthouden. "Ik ben blij dat het nu duidelijk is dat ik nooit doping heb gebruikt." En toch. Het voorbije anderhalf jaar is voor hem een hel geweest, een ware nachtmerrie. "Ik wens het niemand toe. Iedere dag had iemand wel iets over mij te zeggen of te schrijven. Iedereen wees me met de vinger. Het raakte niet alleen mij, maar ook mijn vrouw, mijn broer, mijn hele familie. Ik heb slapeloze nachten gehad."

Zijn rechtvaardigheidsgevoel is geraakt. "De beschuldiging van doping staat in schril contrast met de waarden waar ik voor sta. Daarom heb ik er alles aan gedaan om mijn onschuld te bewijzen."

Europees Hof

Een schorsing van twee jaar en een mogelijke boete van haast 2,5 miljoen euro zijn de prijs die Contador betaalt. Daar voegde ploegleider Bjarne Riis gisteren het nieuws aan toe dat het contract tussen ploeg en renner voortaan niet meer wordt gehonoreerd. Contador is met zo'n vijf miljoen euro per jaar de best betaalde renner van het peloton. Die betalingen worden nu stopgezet.

Contador liet in het midden of hij tegen de beslissing van TAS nog in beroep gaat. "Daarover moet ik met mijn advocaten overleggen. Ik vecht tot het einde om mijn onschuld te bewijzen. Er is nog niets beslist." Contador kan nog naar het Zwitserse Hooggerechtshof, dat over procedurefouten oordeelt. Of hij moet naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Zeker is dat Contador een renner blijft. "Ik ga door. Ik blijf trainen, ik zal in mijn eentje naar een olympische vorm zoeken. Zelfs al zit de moed mij nu een beetje in de schoenen. Ik kom terug. Sterker dan ooit."

In een overvolle perszaal reageert Contador op het vonnis van het TAS. De Spaanse journalisten onthaalden hun wielerkampioen op applaus.