Direct naar artikelinhoud

'De schooltijd is zo bepalend voor de ontwikkeling van een kind'

De schooltijd is geen vrolijke periode in de jongste expo van kunstenares Sofie Muller.

Onder de titel The rest is silence heeft Sofie Muller (37) met sculpturen en tekeningen een sterke, beklemmende en diepdonkere tentoonstelling gemaakt over de kinder- en schooltijd. Geen rooskleurige, onschuldige periode, maar een tijd van straf en onderdrukking. In de eerste, witte ruimte van de Antwerpse galerie Geukens & De Vil brengt ze sculpturen samen. Het werk 'Clarysse' bestaat uit vier schoolbanken, waarvan enkele door vuur verschroeid lijken, terwijl een meisje zonder hoofd machteloos of woedend haar armen omhoog gooit. Een jongetje, 'Jonas', hangt hoog aan de muur, beroofd van zijn vrijheid. De titel van de expositie The rest is silence is een verwijzing naar Shakespeares Hamlet, hét symbool van vertwijfeling, rebellie en waanzin.

Straf en dwang lijken de de schooltijd te bepalen.

"Ik toon kinderen tussen acht en zestien jaar. Door de licht ouderwetse maar nog altijd herkenbare kleding associeert men ze meteen met de school. Ik wil vooral zeggen dat een kind zeer kwetsbaar is en dat de schoolperiode zeer bepalend is voor je verdere ontwikkeling."

Heb je je eigen schooltijd zo ervaren?

"Het was een moeilijke periode. Het fenomeen black-out is mij zeer bekend. Dat heeft alles te maken met faalangst. 'Clarysse' is daarom een beetje een zelfportret, maar iedere kijker maakt zijn eigen verhaal. Het feit dat ze geen hoofd heeft, leidt tot allerlei speculaties. En waarvoor staan de verschroeide schoolbanken? Ook de jongen, 'Brandt', laat een verschroeid spoor na, alsof hij alles wil vergeten."

Een andere sculptuur is deels verbrand. Vuur fascineert je?

"Het boek Fahrenheit 451 van Ray Bradbury heeft daar zijn steentje toe bijgedragen. Het is een roman over een toekomstige samenleving waarin alle kritische gedachten onderdrukt worden en boeken verbrand worden. Een zekere Clarisse is het hoofdpersonage, die naam heb ik ook aan het schoolmeisje gegeven. Fahrenheit 451 verwijst naar de temperatuur waarop papier vuur vat."

Voor je rooktekeningen werk je ook met vuur.

"Ja, dat is begonnen als experiment maar inmiddels heb ik de techniek onder de knie. Maar af en toe vliegt er nog een vel papier echt in brand of mislukt de opzet."

The rest is silence tot 30 maart in Galerie Geukens & De Vil, Pourbusstraat 19, Antwerpen. Do-za 14-18u. www.geukensdevil.com

Sofie Muller is beeldend kunstenaar. Ze werd geboren in 1974 en woont en werkt in Gent. Ze verkent trauma's - fysieke en psychische kwetsuren - die een mens klein kunnen krijgen, maar waaruit hij ook kracht kan putten. In haar fragiel werk staat vaak een bevreemdende androgyne wereld centraal.

www.sofiemuller.be