Direct naar artikelinhoud

600 doden, 100.000 vluchtelingen, en het gevecht gaat voort

Het intens diplomatiek overleg in Caïro om een einde te maken aan het conflict in Gaza levert voorlopig weinig resultaat. Er is nog niet meteen vooruitzicht op een wapenstilstand. Meer dan 600 Palestijnen (vooral burgers) en 30 Israëli's (voornamelijk soldaten) werden gedood in de afgelopen veertien dagen.

Vanuit Egypte zette VS-buitenlandminister John Kerry de partijen onder druk om een einde te maken aan de gevechten, terwijl VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon een waarschuwende boodschap stuurde vanuit Israël. Daar had de VN-baas een onderhoud met premier Netanyahu. Ban zei dat beide partijen moesten stoppen met vechten en rond de tafel gaan zitten.

Ban verklaarde ook dat Israël zich maximaal terughoudend moest opstellen. "Militaire actie zal de veiligheid van Israël op lange termijn niet verbeteren", zei hij. Aan de Palestijnen gaf hij de boodschap geen geweld te gebruiken, Israël te erkennen en respect te hebben voor eerdere akkoorden. Premier Netanyahu zei dan weer, tijdens een gemeenschappelijke persconferentie met Ban Ki-moon, dat Hamas verantwoordelijk was voor wat nu gebeurde. Hij vergeleek ook Hamas met terreurgroepen als Al Qaida en Boko Haram.

John Kerry, die nog tot vandaag in Egypte blijft, zei in Caïro dat hij zich zorgen maakte om de Palestijnse slachtoffers maar hij zei ook dat hij Israël steunde in diens "passende en legitieme" militaire operatie.

Ontvoering

De ontvoering van een Israëlische soldaat door Hamas dreigt intussen nog meer roet in het eten te gooien. De 21-jarige Oron Shaul, wiens gepantserde voertuig werd geraakt door een Palestijnse anti-tankraket, is sinds zondag vermist. Gisteren bevestigde Israël dat hij in handen van Hamas was. Wel is niet duidelijk of de soldaat nog in leven is; de Palestijnse organisatie weigerde dat te bevestigen en toonde enkel zijn identiteitskaart

Het ministerie van Gezondheid van Gaza verklaarde dat het aantal doden was gestegen tot 600 en dat 3.600 mensen gewond geraakten. Onder de doden van gisteren waren een meisje van vier jaar oud en drie vrouwen, waarvan een zwanger was. Volgens de VN hebben meer dan 100.000 Palestijnen hun toevlucht gezocht in scholen. Zowat 43 procent van Gaza werd tot no-gozone verklaard. Aan Israëlische kant wordt de stemming ook, naarmate het aantal doden stijgt, bedrukter. Tot nu toe kwamen 30 Israëli's om het leven, onder wie 28 soldaten.

Het Palestijnse leiderschap zou in Egypte een plan hebben voorgesteld voor een staakt-het-vuren gevolgd door vijf dagen van onderhandelingen. Dat verklaarde Azzam al-Ahmed van Fatah. Gisterenavond was er nog geen reactie van Israël hierop.