Direct naar artikelinhoud

VS-leger infiltreert in sociale media

Via valse profielen op sociale media zoals Facebook en Twitter wil het Amerikaanse leger propaganda verspreiden in het Midden-Oosten.

Daarvoor heeft het een contract afgesloten met een Californisch bedrijf, dat een programma ontwikkelde om één persoon tot tien profielen tegelijkertijd te laten onderhouden. Via gesofisticeerde software wordt voor elk profiel een geloofwaardige internetpersoonlijkheid gecreëerd. Het programma put daarom uit de internetgewoontes van het land waarin het profiel actief moet zijn. De online-operatie is voornamelijk gericht op het Midden-Oosten en Centraal-Azië; in de Verenigde Staten is het illegaal om je met een vals profiel in internetdiscussies te mengen. Het programma is onder andere beschikbaar in het Arabisch, het in Iran gesproken Farsi, het Urdu, dat onder andere in Pakistan gebezigd wordt, en het Pashtoe, de taal van Afghanistan en Pakistan.

Voor nieuwsgierige speurneuzen die de achtergrond van het profiel willen natrekken zal het lijken alsof de server die de berichten verstuurt zich in de buurt bevindt, terwijl de werkelijke beheerder in de Verenigde Staten werkt. Ongeveer vijftig mensen in dienst van het Amerikaanse leger zouden zich volgens de Britse krant The Guardian bezig houden met het controleren en beïnvloeden van conversaties op Twitter, Facebook, in chatrooms en op publieke of private forums. Bill Speaks, een woordvoerder van het Amerikaanse leger, zei dat “deze technologie geheime blogactiviteiten op buitenlandse websites ondersteunt die het mogelijk maakt extremistische, gewelddadige en vijandige propaganda buiten de Verenigde Staten te bestrijden.” (SVL)