Direct naar artikelinhoud

Boeken op Canvas: laatste kans?

Geen programma dat gevoeliger ligt dan een boekenprogramma. Toch waagt Canvas zich nog een keer aan de boeken met Man over boek, een programma met bitter weinig schrijvers en vooral veel verhalen over boeken.

Canvas had geen beter moment kunnen kiezen om zijn langverwachte boekenprogramma los te laten: begin november, net wanneer iedereen die ook maar iets met boeken te maken heeft elkaar treft op de Boekenbeurs. De meningen zullen over en weer vliegen, een stoet aan opiniestukken zal volgen. Want zo'n rubriekje over de geur van boeken, of het naspelen van Don Quichot, betaamt dat wel? We legden Stijn Van de Voorde enkele opmerkingen voor over vroegere boekenprogramma's.

'Waarom zou een boekenprogramma op de VRT niet kunnen? Omdat de gedachte leeft dat het of platvloers of elitair moet zijn. Men vindt geen gemiddelde.' (Stefan Brijs, 2012)

Stijn Van de Voorde: "Er zullen altijd mensen zijn die het te gemakkelijk vinden, terwijl andere kijkers het te elitair zullen vinden. Ik vind het vooral belangrijk dat mensen die regelmatig een boek lezen, fictie en non-fictie, er iets aan zullen hebben.

"Man over boek is ook geen literatuurprogramma, maar een programma over boeken. We hebben met dit programma de ambitie om inhoud te brengen. Er komt een prof aan het woord over Don Quichote, maar je hebt ook Ben Segers en Jaak Van Assche die dat naspelen. Ik zie graag een programma waar iets serieus in zit maar waar ik af en toe ook mee kan lachen."

'Boeken zijn er om te lezen, niet om er op televisie over te praten.' (voormalig Canvas-netmanager Jan Stevens, 2011)

"Dat is onzin. Dan mag je nergens over praten. Muziek is ook om naar te luisteren. Er zijn zoveel mooie verhalen over boeken. Neem nu Ulysses van James Joyce. Sommige mensen vinden dat met goede redenen een superslecht boek, anderen vinden dat met even goede redenen supergoed. Dan is het goed dat te brengen. Schoon dat een boek zoiets kan losmaken."

'Ik heb vaak de indruk dat de VRT alleen cultuur brengt omdat dat in de beheersovereenkomst staat. Omdat het moet. Niet omdat ze het willen brengen.' (Ruth Joos, 2008)

"Ik maak al lang programma's voor de VRT, maar nog nooit heeft iemand me gezegd meer of minder cultuur in mijn programma's te stoppen. Ik vind het alleen belangrijk dat cultuur op de juiste manier wordt gebracht, en dat kan op verschillende manieren zijn.

"Je moet je inhoud op een een goede manier brengen zodat het ook wat entertainend is. Ik vind entertainenment allesbehalve plat. Er is geen grotere kunst om iets dat goed gemaakt is voor een breed publiek te brengen."

'Met kernfysica is het eenvoudig. Een expert kent er iets van, de rest zwijgt zedig. Maar bij boeken voelt iedereen zich de hoogste autoriteit om te zeggen wat goed is.' (Jan Leyers, 2008)

"Die kritiek zal er ongetwijfeld komen, maar ik maak me er totaal geen zorgen over. Bij alles wat je maakt krijg je immers kritiek, zowel goede als slechte. Als we op Studio Brussel 's ochtends Metallica draaien, krijg je sms'en van mensen die dat fantastisch vinden en sms'en van mensen die vinden dat je dat op dat uur niet kunt draaien. Ik heb me daarmee verzoend en je moet beide kunnen relativeren.

"Vroeger trok ik me die ene negatieve kritiek wel aan, en vergat ik de vijf positieve commentaren. Nu is dat veel minder, op voorwaarde dat ik er zelf tevreden van ben. Als ik zelf vind dat het niet helemaal juist zit, is kritiek pijnlijker. Maar over Man over boek ben ik echt tevreden."

Man over boek, vanaf dinsdag 5 november op Canvas