Direct naar artikelinhoud

166.000 ton voedsel per jaar, zomaar in de vuilnisbak

In Vlaanderen verdwijnt jaarlijks ruim 2 miljoen ton voedsel in de vuilnisbak, waarvan 166.000 ton bij de horeca. Dat cijfer moet omlaag, vinden Horeca Vlaanderen en enkele topchefs. Beide komen met een charter om bewuster om te gaan met eten.

Wereldwijd gaat tot één derde van al het geproduceerde voedsel verloren. Voor Vlaanderen betekent dat een verspilling van liefst 1,9 tot 2,3 miljoen ton per jaar. Ongeveer 8 procent, of 166.000 ton, gaat verloren in de horecasector.

We scoren daarmee een stuk beter dan het Europese gemiddelde, dat op 14 procent ligt, maar voor Horeca Vlaanderen kan het cijfer toch nog scherper. "Niet alleen de consument is verantwoordelijk, ook de ondernemer", zegt Danny Van Assche van de sectorfederatie. "Elke kilogram voedsel die wordt verspild, is er één te veel. Er is een negatieve impact op het milieu, het betekent een economisch verlies en het is ethisch niet te verantwoorden. Nochtans hebben professionele chefs de kennis en techniek in huis om voedselverlies tegen te gaan."

Op www.nofoodtowaste.be vinden ondernemers inspiratie. De beroepsvereniging laat haar 18.000 leden ook een charter ondertekenen om bewuster om te gaan met voedsel.

Drie chefs engageren zich om de collega's aan te moedigen: Gert De Mangeleer van driesterrenzaak Hertog Jan (Zedelgem), Luc Declerck van Bistro Mathilda (Oostende) en Tom Le Clef van onder meer het Felixpakhuis (Antwerpen). "Wij gooien bijna geen voedsel weg", zegt De Mangeleer. "Het grote voordeel is dat wij onze grondstoffen - groenten, fruit, kruiden en bloemen - uit onze eigen tuin halen. Alles van het product wordt gebruikt, van zaadje tot wortel. Van de Chinese bieslook gebruiken we de blaadjes en de bloemen voor garnituren, slaatjes of olies. Hebben we toch iets over van de oogst, dan pekelen we het voor tijdens de winter of het gaat de compost in als grondstof voor volgend seizoen. Ons personeel ziet ook welke energie het kost om iets op het bord te krijgen. Het is de filosofie van Hertog Jan."

Eén groot voordeel heeft het sterrenrestaurant natuurlijk wel: het zit er elke avond stampvol, waardoor er heel gericht ingekocht kan worden. "Ik kan me voorstellen dat het veel moeilijker is als je niet weet of er 's avonds vijfentwintig of vijf couverts te bedienen zijn", geeft De Mangeleer toe.

Tom Le Clef heeft verscheidene restaurants in Antwerpen, waaronder ook de Bourla Schouwburg. "Wij proberen de menu's van die zaken op elkaar af te stemmen, zodat we overschot in voorraad kunnen wegwerken. Als we toch iets overhebben, werken we samen met de voedselbedeling in Antwerpen."

De actie tegen voedselverlies moet snel resultaat opleveren. Tegen 2020 wil Vlaanderen 15 procent minder weggooien, tegen 2025 zelfs 30 procent.