Direct naar artikelinhoud

Zaak Kitty Van Nieuwenhuysen komt voor assisen

De drie mannen die verdacht worden van de moord op Kitty Van Nieuwenhuysen, zullen terechtstaan voor het hof van assisen. De jonge politieagente werd begin december 2007 doodgeschoten bij een interventie in Lot.

Volgens de advocaten van Hassan Iasir (33), Noureddine Cheikhni (32) en Galip Kurum (31) staat hun dossier vol onregelmatigheden. Ze wetten nu al de messen voor het proces, dat ten vroegste in maart 2011 zal plaatsvinden.

De 23-jarige politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen werd op 4 december 2007 doodgeschoten in Lot toen zij op weg was naar een inbraak. Een collega-agent en een buurtbewoner raakten zwaargewond. Anderhalve maand na de feiten pakte het gerecht drie bekenden op uit het grootbanditismemilieu rond Charleroi: Hassan Iasir, Noureddine Cheikhni en Galip Kurum. De drie ontkennen de feiten, maar de KI bepaalde in haar arrest dat “alle elementen die verzameld werden in de loop van het onderzoek, voldoende aanwijzingen à charge opleveren om hun doorverwijzing naar assisen te rechtvaardigen.”

Die aanwijzingen zijn echter van bij het begin omstreden. Zo voerde de verdediging aan dat het DNA-onderzoek op een onwettige manier was gevoerd en dus moest overgedaan worden, maar de KI ging daar niet op in.

In het arrest van gisteren countert de KI de waslijst aan procedurefouten die door de verdediging werd aangebracht. “De vermeende onregelmatigheden in het DNA-onderzoek zijn niet op straffe van nietigheid, en tasten dus geenszins de betrouwbaarheid van het bewijs aan. (...) Voor de rest verwijst de Kamer integraal naar de nota van het openbaar ministerie, die de vervolgingen ontvankelijk acht.”

De burgerlijke partijen reageren tevreden op de doorverwijzing, maar dat kan niet gezegd worden van de advocaten van de verdediging. “Het is overduidelijk dat er onregelmatigheden gebeurd zijn, de strafvordering is onontvankelijk”, poneert meester Sylvie Coupat, advocaat van Hassan Iasir. “We zijn nu wel gedwongen het assisenproces af te wachten, maar zullen in het begin van het proces onmiddellijk conclusies neerleggen over de opeenstapeling van procedurefouten.”

Dat proces zal trouwens niet vóór maart 2011 plaatsvinden, wegens de drukke agenda van het Brusselse gerecht.

Het arrest van gisteren bevestigt de aanhouding van Hassan Iasir, die sinds de beschikking van de raadkamer in juli 2009 eindelijk opnieuw achter de tralies van Lantin zit voor de zaak-Kitty. Die ‘opnieuw’ is het gevolg van een blunder van formaat. Iasirs aangetekende beroep ging ‘verloren’ en kon dus niet tijdig behandeld worden, waardoor de man in theorie moest vrijgelaten worden. Het debâcle veroorzaakte enige paniek in de wandelgangen van het gerecht.

Toenmalig minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) vroeg het Brusselse parket die vrijlating “met alle wettelijke middelen” tegen te houden, maar kon ze uiteindelijk niet verhinderen. Iasir werd meteen weer opgepakt voor het dossier-Roux, dat prompt werd toegevoerd aan het dossier-Kitty. In het dossier-Roux, dat gaat over een gewapende overval op het gezin van een wisselagent in oktober 2007, is Iasir ook een verdachte, maar de feiten wegen een pak lichter. Enkel en alleen dankzij dat ‘achterpoortje’ kon men hem in de cel houden. Dankzij het nakende assisenproces zit hij nu ook weer vast voor de zaak-Kitty.