Direct naar artikelinhoud

Parket en bedrijf onderzoeken pesterijen na zelfdoding

Het parket van Gent onderzoekt of de zelfdoding van Marcus Van den Abeele uit Mariakerke iets te maken heeft met de jarenlange pesterijen op zijn werk (DM 1/4). Ook de firma zelf voert naar eigen zeggen een onderzoek.

“Dat er een onderzoek komt, is een troost. Maar helaas komt het voor mijn jongen te laat”, zegt Irene Kesteloot. Voor de Gentse staat het vast: haar laaggeschoolde zoon kon de pesterijen op zijn werk, Wegmarkeringen De Groote uit Deinze, niet meer aan. Zij had weet van twee pestkoppen: ploegbaas Luc C. en zijn neef Patrick C. “Nadat ze Marcus vorig jaar sloegen, schopten en bespoten met giftige verf dienden we al een klacht in bij de vakbond en bij het gerecht.”

Volgens zowel de moeder als de vakbond bleef dat niet helemaal zonder gevolg. Het ABVV zorgde ervoor dat Van den Abeele in een andere ploegsamenstelling aan het werk kon. Maar voor de rest veranderde er weinig: hij werd nog altijd getreiterd door het duo. Bovendien seponeerde het gerecht zijn klacht. Annemie Serlippens van het Gentse parket bevestigt dit. “Bij een zelfdoding spreken we van een verdacht overlijden. Dit betekent dat er altijd een onderzoek wordt opgestart. En daarbij zal ook de geseponeerde klacht worden onderzocht.” Of de vermeende pesters al ondervraagd zijn, wil het Gentse gerecht niet hebben gezegd. “Het onderzoek zit nog in een beginfase”, zegt Serlippens.

Wegmarkeringen De Groote wilde gisteren enkel kwijt dat de firma intussen zelf ook een onderzoek is begonnen. “In afwachting van de resultaten wensen we niet te communiceren”, aldus de receptioniste. Volgens Alex Swings van het ABVV wist het bedrijf zéker af van de pesterijen.

Vorig jaar waren er 779 meldingen van ‘ongewenst grensoverschrijdend gedrag op het werk’, waaronder pestgedrag valt. Dat is 7 procent meer dan in 2009.