Direct naar artikelinhoud

Amerikaanse dochter drukt winst Dexia

De fianciëledienstengroep Dexia zag haar nettowinst in het derde kwartaal slinken tot 439 miljoen euro, ruim 70 miljoen minder dan vorig jaar. Oorzaak: de Amerikaanse dochter FSA, die zwaar leed onder de kredietcrisis.

De Tijd

Brussel l De beleggers konden er niet om lachen. Zij stuurden het aandeel 7,7 procent lager, tot het laagste niveau sinds juni 2006.

Dexia maakte voor beurstijd zijn resultaten bekend en meteen na het opengaan van de beurzen kelderde het aandeel. Dexia voelde zich verplicht toelichting te geven bij zijn resultaten. "Ja, we hebben te maken met de hypotheekproblemen in de Verenigde Staten, maar het is allemaal veel minder erg dan wordt gedacht", klonk het.

Financial Security Assurance (FSA), de Amerikaanse dochter van Dexia, verzekert kredietrisico's en wordt zo geconfronteerd met de wereldwijde kredietcrisis. De impact wordt becijferd op 74 miljoen euro. Daarnaast heeft FSA ook een portefeuille bedrijfsobligaties. Ook die lijden onrechtstreeks onder de kredietcrisis. FSA verzekert bedrijfsobligaties en die moeten vandaag eveneens worden afgewaardeerd door de minder goede financiële markten. Het bedrag loopt hier op tot 138 miljoen euro.

"Maar dat zijn eigenlijk boekhoudkundige waardeverminderingen. In werkelijkheid is er geen duurzame impact op de cijfers. Op termijn, en ik bedoel daarmee op het einde van de looptijd van de financiële producten, zal de teller weer op nul staan", benadrukte Axel Miller, de directievoorzitter van Dexia.

Toch kan de topman niet onder stoelen of banken steken dat de resultaten van Dexia minder fraai zijn dan verwacht. FSA telt voor ongeveer 10 procent van de groepswinst van Dexia en als FSA in het rood duikt, dan voelt de hele groep dat. FSA kondigde twee weken geleden al aan dat het een verlies boekte van 84 miljoen euro in het derde kwartaal.

"We zitten wereldwijd in een extreem ernstige crisis", verklaarde Miller. "Dit is geen kredietcrisis meer, maar een algemene liquiditeitscrisis in de financiële sector. Ik ga ervan uit dat het nog lang zal duren en dat optimisme niet op zijn plaats is. Daarom vind ik het noodzakelijk dat Dexia op zichzelf kan leven, zonder hulp van de financiële markten. En dat kunnen we, want onze basis is goed."

Het pessimisme van Miller is volgens Xavier de Walque, de financieel directeur van Dexia, te wijten aan de onzekere situatie in de Verenigde Staten. "We gaan ervan uit dat Dexia daar beter is ingedekt dan zijn concurrenten, maar het is niet duidelijk hoe erg de situatie voor de anderen is. Zelfs al zien sommige financiële producten er correct uit, onderliggend kunnen ze zeer slecht zijn."

Miller meldde expliciet dat het verkopen van FSA niet aan de orde is, zelfs al weegt de Amerikaanse dochter nu op de resultaten en sleurt ze de koers mee in een neerwaartse spiraal. Het Dexia-aandeel sloot gisteren af op 17,81 euro of 7,7 procent minder.

De meeste analisten noemen de koersval van gisteren overtrokken, al denken ze wel dat het aandeel nog een tijdje kan schommelen.

"Het is een feit dat de derdekwartaalresultaten onder de verwachtingen liggen. Ook de waardeverminderingen bleken groter dan voorspeld. Ik kan de negatieve reactie van beleggers enigszins begrijpen", reageert Fortisanalist Kurt De Baenst. "Maar deze verliezen zijn boekhoudkundig. Omdat Dexia voldoende liquiditeit en solvabiliteit heeft, kunnen ze op termijn en bij een beter klimaat teruggeboekt worden. In die zin lijkt de koersval wat overdreven."

"Ook in het vierde kwartaal worden waarschijnlijk nog waardeverminderingen geboekt. Maar zolang die verliezen nog niet daadwerkelijk gerealiseerd zijn en boekhoudkundig blijven, is er nog geen echt probleem."

Ook KBC Securitiesanalist Dirk Peeters vindt dat Dexia het te zwaar te verduren krijgt op de beurs. "Dexia publiceerde resultaten die overeenstemden met mijn verwachtingen. Alleen voor de tak Thesaurie en Financiële Markten (TFM) was dat niet het geval, en daar wordt de groep nu op afgerekend", zegt hij. "De markt had dit echt niet verwacht. Het is een zeer vervelende verrassing dat nu plots verliezen worden geleden", stelt Peeters. Volgens hem biedt de lage Dexiakoers een duidelijk instapmoment, al merkt hij meteen op dat nog niet alle problemen van de baan zijn.

We zitten wereldwijd in een zeer ernstige crisis. Optimisme is niet op zijn plaats