Direct naar artikelinhoud

Het geheim van de Rock Rally ontrafeld

Humo's rockrally

Canvas, zondag 1/4, 20u55

DOCU

Volgens de jury van Humo's Rock Rally was de finale van de achttiende editie vorige zondag een van de moeilijkste tot nog toe. De winnaar stak tijdens de vorige uitgaves doorgaans met kop en schouders boven de rest van het deelnemersveld uit. Nu lag het niveau niet alleen een stuk hoger, het aanbod was ook veelzijdiger. De favoriet Geppetto & The Whales moest het afleggen tegen de elektropunk van Compact Disk Dummies.

In deze documentaire krijgt de kijker een blik achter de schermen van deze roemruchte talentenjacht. Dat de formule van de Rock Rally werkt, bewijst het indrukwekkende palmares. Heel wat klinkende namen uit de Belgische muziekscene, zoals dEUS, Noordkaap, Gorky en Evil Superstars, zijn via de Rock Rally aan hun carrière begonnen. Samen met de founding fathers van de Rock Rally blikken zij terug op het fenomeen.

Maar de nadruk ligt uiteraard bij de deelnemers zelf. In de documentaire wordt het parcours van een aantal bands gevolgd vanaf de preselecties tot in de finale: Lili Grace, twee zussen die met piano en cello verrassend eigentijds uit de hoek komen, singer-songwriter Nevada Fellow en indierockgroepen Dukes en Sleepers' Reign. En ook The Compact Disk Dummies, die met de eerst prijs aan de haal gingen. De deelnemers kampen met hoogtes en laagtes, en kijken met angst in het hart de commentaren van de Humo-redactie tegemoet. Tegelijk geven ze een inkijk in hun motivatie, hun verwachtingen en hun angsten. Op die manier ontstaat een portret van de wedstrijd, maar tegelijk een generatieportret van wat er leeft bij jong muzikaal Vlaanderen.(BS)