Direct naar artikelinhoud

Oostende blijft heersen in België

Titelverdediger Oostende heeft zich in het vierde duel van de play-offs tegen Bergen verzekerd van de zestiende basketbaltitel in de geschiedenis, een record. Dusan Djordjevic was weer de strateeg, maar bij de uitblinkers stroomde vooral Belgisch bloed door de aderen.

Pas twee minuten voor het wedstrijdeinde kon het Oostendse supporterslegioen zijn feestje inzetten. Opeenvolgende driepunters van het uitblinkersduo Serron en Djordjevic brachten bevrijding bij 53-67. Generaal Djordjevic had zijn opdracht weer volbracht: Oostende kampioen maken.

Maar de echte uitblinkers, de matchbepalers, vond Oostende in zijn Belgische legioen. Bij karakterspeler Gillet, bij meesterverdediger Serron, bij het opportunisme van de ontluikende Boukichou, bij supersub Marnegrave en bij koele kikker Salumu. Ook gisteren hadden ze een bepalende inbreng, met samen 33 punten, waarvan 28 voor rust, en 17 rebounds.

Het bewijst het rijke arsenaal van dit Oostende. Het is de exponent van het succeswerk van coach Gjergja en van het beleid van de club. Het was een 'Belgisch' feestje in de Mons Arena.

Fysieke overmacht

Het werd een echte finalematch: vanaf de eerste seconden was de spanning te snijden. Oostende sloot als een Zwitserse kluis, zag Djordjevic het spel dirigeren en vond in Boukichou een eerste scorer: 11-19.

Vanaf dan lag Oostende op titelkoers, die minibreak zou het nooit meer lossen. Het haalde daarbij het hele arsenaal boven waarmee het nu al vier seizoenen lang het Belgische basketbal domineert. Eerst die fysieke overmacht en dat karakterspel, waarmee het die slopende defensieve druk ontwikkelt. En dan de spelintelligentie van Djordjevic, sturend, onbaatzuchtig en drukbestendig.

Na rust verwaterde de spelkwaliteit door trillende handen en vermoeidheid langs beide kanten. Ponitka tipte naar 31-46, Prince met zijn enige korf driepunterde naar 39-59. Maar Oostende stokte. Een moedig Bergen vond nog een late reactie. Bij 51-61 groeide het geloof, maar Djordjevic waakte.

Zo bekroont Oostende zijn lopende hegemonie. Met de zestiende titel, de vierde op rij. De derde opeenvolgende dubbelslag titel-beker. De zevende trofee sinds de komst van Dario Gjergja in december 2011. De Kroatische coach blijft zijn stempel drukken op de club en het Belgische basketbal.

De dominantie van Oostende deze campagne was ongezien. Het won 39 van zijn 46 wedstrijden in competitie, beker en play-offs.

Het falen van de concurrentie speelde hier een opmerkelijke rol. Charleroi kreunde onder een (late) rekrutering, blessurelast en het donkerste moment in de clubgeschiedenis met het overlijden van Rasmus Larsen. Voor Bergen en de andere opponenten geldt: volgende seizoen mag het wat meer zijn.