Direct naar artikelinhoud

Deze landen straffen Poetin heel zacht

Tot nog toe halen veel West-Europese landen opvallend mild uit naar het grensverleggende Rusland. België is veel minder afhankelijk van Russisch gas, heeft geen grote contracten lopen met Moskou en kan op de EU-top dan ook harde sancties eisen. Andere landen zullen dat naar verwachting minder doen.

VERENIGD KONINKRIJK

RIJKE RUSSEN IN DE CITY

Woorden: "Als de Oekraï ners en de Russen niet praten, zullen er consequenties volgen." (David Cameron, premier)Daden: Londen schortte dins- dag de militaire samenwerking met Rusland op. Maar volgens een beleidsdocument dat de BBC begin deze maand zag, zou het Verenigd Koninkrijk "nu geen economische sancties steunen of Londens financië le centrum sluiten voor Russen". Belangen: Hoewel het Verenigd Koninkrijk weinig handelt met Rusland, profiteert het van Russisch kapitaal. In 2011 investeerde Rusland 8 mil- jard euro. Veel oligarchen geven hun geld uit in London, onder wie Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj.

NEDERLAND

GAAT OP HANDELSMISSIE
Woorden: "Als Europa in een economische sanctieslag met Rusland terechtkomt, gaat dat iedereen pijn doen." (Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken)
Daden: De handelsmissie van economieminister Henk Kamp in mei gaat door. Voor een kleine duizend euro kan een bedrijf in de energiesector op bezoek bij Russische ministe- ries en bedrijven.
Belangen: Rusland is Nederlands derde handelspart- ner buiten de EU. Nederland importeert voornamelijk veel olie en gas. Ondanks milieube- zwaren bouwt het Russische Summa een olieterminal in de Rotterdamse haven. Daarnaast wil Nederland graag de gasro- tonde van Europa worden.

FRANKRIJK

WAPENEXPORT

Woorden: "Als Poetin zo door- gaat, kunnen wij de verkoop van marineschepen annule- ren." (Laurent Fabius, minister van Buitenlandse Zaken) Daden: Tot op heden gaat de verkoop van twee Franse mari- neschepen door, ter waarde van een miljard euro. Gisteren waarschuwden vakbonden die actief zijn voor werknemers van de wapenfabrikant voor de gevolgen van sancties. Belangen: Rusland is Frank- rijks vierde handelspartner buiten de EU. Belangrijk is de samenwerking op het gebied van kernenergie, lucht- en ruimtevaart.

DUITSLAND

WAPENS EN ENERGIE

Woorden: "Sancties moeten ruimte bieden om verdere escalatie te voorkomen." (Frank-Walter Steinmeier, minister van Buitenlandse Zaken)
Daden: Het Duitse energiebe- drijf RDW verkocht zijn olie- en gaswinningsdochter RWE Dea aan een Russische oligarch die dicht bij Poetin staat. De over- name is opmerkelijk omdat Duitsland minder afhankelijk wil zijn van het Russische gas. Belangen: Rusland is Duits- lands vierde exportpartner en derde importpartner buiten de EU. Daarnaast is Berlijn de grootste afnemer van Russische energie. Ook Duitsland expor- teert wapens naar Rusland: in 2011 werden hiervoor tot vijf- honderd vergunningen ver- leend. Daaronder valt een geavanceerde trainingsimulator voor grootschalige militaire operaties. (TROUW)