Direct naar artikelinhoud

Mark Lamotte U rookt Marlboro, de producent van Marlboro betaalt

at hartspecialist Pedro Brugada graag provocerend uit de hoek komt weten we al langer dan vandaag. Het ideetje opperen om rokers zelf voor hun gezondheidskosten te laten opdraaien doet al langer de ronde en klinkt heel goed (DM 11/2).

Enkele intermezzo's. Toen ik nog voor arts studeerde en in opleiding tot cardioloog was werd het volgende veel geopperd: "Voor de cardioloog is het best dat iedereen rookt, tot ze kransslagaderproblemen hebben, dan komen ze bij ons, dan moeten ze stoppen met roken, zodat ze nog vele jaren bij ons kunnen komen." Bij deze redenering sluiten Marc Justaert en ten dele, collega gezondheidseconoom professor Annemans, zich dus aan in De Morgen (13/2). En zal Brugada zelf al zijn ziektekosten betalen.

Lieven Annemans stelt een aantal terechte preventieve maatregelen voor, maar blijft de bestraffing van verder roken als mogelijkheid zien. Dat een econoom (na het maken van enige maatschappelijke nuances) hierin meegaat is aan te nemen. Een econoom is een econoom, ook al is het een gezondheidseconoom. Maar waarom de grote baas van de christelijke mutualiteit, die toch om en bij de 3 miljoen Belgen verenigt waarvan op zijn minst 40 procent rokers en ex-rokers, hierin meestapt is mij echt niet duidelijk.

Roken is de oorzaak van vele ziekten, niet alleen van kransslagaderverkalkingen, maar is het verre van de enige oorzaak.

Iemand die rookt en een hoge cholesterol heeft, of suikerziekte en ouders die op jonge leeftijd aan een hartinfarct stierven: wat is de oorzaak van het hartinfarct en de overbruggingen? Een allegaartje van oorzaken, maar niet één in het bijzonder. Als je het roken bestraft, wat dan met het niet rigide volgen van het dieet? We kunnen ook alle obezen hun ziektekosten zelf laten betalen...

En wie treft er schuld aan het roken? De roker zelf? Of de staat die op roken stevige accijnzen heeft, en pas zeer laat de reclame verbood, of het roken in openbare plaatsen (eindelijk kunnen we rookvrij op café en restaurant)?

Zeker schuldig is de producent. Een ander ideetje zou kunnen zijn dat we de producent laten betalen voor de aangerichte schade, dat is pas echt het principe de vervuiler betaalt. U rookt Marlboro, de producent van Marlboro betaalt.

Iets karikaturaler. Veel meisjes beginnen te roken om slank te blijven, om te voldoen aan het schoonheidsideaal en om de juiste maatjes te kunnen dragen - foute redenering, overigens, want die een à twee kilogram die de sigaret oplevert door een verhoogd metabolisme zal het verschil niet maken. Misschien kunnen we de mode-industrie ook nog laten betalen?