Direct naar artikelinhoud

Barack Obama zegt Iran de wacht aan

VS-president Obama heeft Iran de wacht aangezegd. 'Het is tijd om degenen te isoleren die van haat tegen de VS, Israël of het Westen hun centrale politieke beginsel maken', zei de president op de Algemene Vergadering van de VN.

Obama riep in New York alle lidstaten van de Verenigde Naties op zich uit te spreken tegen extremisme. Hij hekelde tevens dat Iran het huidige Syrische bewind blijft steunen.

"Wij verklaren opnieuw dat het regime van Bashar al-Assad tot een einde moet komen zodat het lijden van het Syrische volk kan stoppen", zei de Amerikaanse president. Hij riep op tot sancties tegen het Bashir-bewind dat "kinderen martelt en raketten afvuurt op flatgebouwen".

Rusland en China hebben VN-sancties tegen Damascus tot nu toe tegengehouden. Zo hebben Moskou en Peking drie keer in de Veiligheidsraad met hun veto resoluties afgeblokt die tot sancties hadden kunnen leiden.

Obama kwam ook terug op de anti-islamfilm The Innocence of Muslims. Daarvan zei hij dat hij "een belediging vormt voor ieder ras en ieder geloof". De president sprak zijn begrip uit voor de mensen die zich beledigd of gekwetst voelden na het verschijnen van de prent. "De video beledigt niet enkel moslims, maar ook heel Amerika."

Hij zei er echter meteen bij dat het onmogelijk is de film te verwijderen of te verbieden, en dat vanwege de vrijheid van meningsuiting. "Mensen maken me elke dag uit voor gruwelijke dingen. Maar ik zal altijd het recht beschermen dat ze hebben om mij uit te maken."

Barack Obama had ook woorden van lof voor Chris Stevens, de ambassadeur van de Verenigde Staten in Libië die tijdens het protest in Benghazi omgebracht werd. Obama begon en eindigde zijn rede voor de VN met een huldebetoon aan Stevens.