Direct naar artikelinhoud

Kerncentrales in België zijn rampbestendig

De Belgische kerncentrales zijn momenteel voldoende beschermd om natuurfenomenen als overstromingen en aardbevingen, maar ook terroristische aanslagen en vliegtuigcrashes te trotseren.

Dat zegt het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) na een eerste lezing van de stresstests die operator Electrabel uitvoerde. Het gaat nog maar om een voorlopige evaluatie, maar volgens het agentschap heeft Electrabel aangetoond dat de zeven reactoren waarover het bedrijf in Doel en Tihange beschikt over een voldoende veiligheidsmarge beschikken in extreme situaties: met name bij natuurrampen, maar ook bij "foutief of kwaadwillig menselijk handelen".

Het FANC ziet dan ook geen reden voor een voorlopige stillegging van een van de eenheden. Toch wil dit volgens de instelling niet zeggen dat er geen investeringen moeten komen om de veiligheidsrisico's verder te beperken.

De N-VA ziet in het FANC-rapport het bewijs dat alles aanwezig is om de kerncentrales langer open te houden. "De drie oudste kerncentrales in ons land zijn, mits enkele aanpassingen, veilig verklaard", zegt N-VA-Kamerlid Bert Wollants.

Groen! doet het besluit van het FANC dan weer af als "haastwerk". Kamerlid Kristof Calvo is vooral verrast door de snelheid van de conclusies. "Op 28 oktober kreeg het agentschap 602 pagina's aan documenten van Electrabel. Na amper vijf werkdagen acht het zich al in staat om een uitgesproken oordeel te vellen."

Calvo wijst er op dat het FANC ook heel wat aanpassingen, alles samen goed voor zeker 1 miljard euro bijkomende kosten. "Dat geld kan beter in groene alternatieven wordt gestoken dan in het langer openhouden van de kerncentrales", besluit hij.