Direct naar artikelinhoud

Pat Donnez maakt overstap van Radio 1 naar Klara

Pat Donnez gaat voor Klara een negendelige radioreeks over Willem Elsschot maken, die dit najaar wordt uitgezonden. Daarmee maakt de radiomaker officieel de overstap van Radio 1 naar de VRT-zender voor cultuur en klassieke muziek.

Het was niet de eerste keer dat Klara-netmanager Chantal Pattyn Pat Donnez aan de mouw trok om naar haar zender over te stappen, maar dit keer zwichtte de eeuwige Radio 1-man wel. “Ik heb me lang niet klaar gevoeld voor Klara”, zegt Donnez. “Ik heb altijd veel naar de zender geluisterd, maar tegelijk leek het een oninneembaar bastion, waar ik me nooit thuis zou kunnen voelen. Er was een gek soort schroom waar ik me over moest zetten. Bovendien kreeg ik net van Radio 1 de kans om weer een prominentere speler van de zender te worden.”

Maar de radiomaker moest kiezen en het werd Klara. Ook - en misschien vooral - omwille van het project dat Chantal Pattyn hem aanbood: een negendelige documentairereeks over Willem Elsschot naar aanleiding van de vijftigste sterfdag van de schrijver. “In het verleden heb ik al dergelijke programma’s gemaakt over Godfried Bomans en Louis Paul Boon en de goesting was groot om me weer op trage, documentaire radio te gaan toeleggen. Ik heb Bromberen en Leef lang!, mijn laatste, humoristische programma’s bij Radio 1, heel graag gedaan, maar soms had ik wel het idee dat ik ‘quotejes aan het kakken’ was. Nu wil ik de andere kant van mezelf als radiomaker weer aan bod laten komen. Uiteraard zal ik na de Elsschotreeks ook andere programma’s voor Klara maken en heb ik al een paar ideeën, maar het is nog te vroeg om daar nu uitspraken over te doen.”

Voorlopig heeft Donnez enkel een werktitel - Zot van Elsschot - maar vanaf 19 april gaat hij aan de slag. “Ik hou van dode schrijvers. Zij spreken je niet tegen. Wat Zot van Elsschot precies zal worden, weet ik nog niet, maar wellicht zal het programma in de lijn liggen van mijn reeksen over Bomans en Boon: documentaire reportages, gecombineerd met interviews. Het mag geen reeks worden voor de vijf Elsschotspecialisten die er in Vlaanderen rondlopen. Ik wil me niet gaan opsluiten in een niche. Ik maak intelligent amusement voor een groot publiek en dat zal bij Klara niet anders zijn.”

Met zijn werk voor Radio 1 werd Pat Donnez bekend en bekroond. Hij maakte onder meer de programma’s Tijd, Piazza en Alaska. Maar het beroemdst - en beruchtst - werd hij met Titaantjes, waarin hij telkens één bekende mens diepgaand interviewde. Met zijn laatste projecten op Radio 1, Bromberen en Leef lang!, trok hij een ander register open - dat van de humor. Deze zomer programmeert Klara al een Donnez-voorsmaakje en zendt Bwana Kitoko, zijn bekroonde radioserie over Congo, opnieuw uit. (ST)