Direct naar artikelinhoud

Duitse bedrijven in de bres voor Deutsche Bank

Tot 5 miljard euro. Zo veel zouden grote beursgenoteerde Duitse bedrijven ervoor over hebben om Deutsche Bank te redden.

Ze staan klaar om Deutsche Bank te redden. Volgens de Duitse krant Handelsblatt hebben managers van grote beursgenoteerde Duitse bedrijven achter de schermen een strategie uitgedacht om de noodlijdende bank te redden. Zij zouden een kapitaalinjectie van 5 miljard euro willen voorzien. Een noodgreep die op tafel is gekomen nadat een Amerikaanse boete van zo'n 13 miljard euro vanwege de verkoop van rommelkredieten voor grote ongerustheid heeft gezorgd. Zo is de beurswaarde van Deutsche Bank de afgelopen tijd bijna gehalveerd.

Waar de Duitse bondskanselier Angela Merkel eerder al liet optekenen dat de overheid niet van plan is om de bank te redden, deed minister van Financiën Wolfgang Schäuble er gisteren het zwijgen toe. Het verklaart waarom de bedrijfsleiders zelf klaar lijken te staan om in de bres te springen. Het zou, zo meent Handelsblatt, een krachtig signaal betekenen dat Deutsche Bank onmisbaar is voor de Duitse economie.

Redding zonder staatshulp

De top van Deutsche Bank zou, net als enkele belangrijke spelers binnen de regering, op de hoogte zijn van de reddingsplannen, maar wilde gisteravond geen commentaar kwijt. In Berlijn zou de mogelijke redding alvast in goede aarde vallen. De bank zou zo immers gered kunnen worden zonder staatshulp. "Steun van de markt voor Deutsche Bank is in elk geval beter dan gebruikmaken van staatsgeld", zo citeert Handelsblatt een bron die op de hoogte is van de gesprekken. Het is vooralsnog niet bekend welke bedrijven zouden willen deelnemen aan het plan.

In ons land hamert Alain Moreau, de topman van Deutsche Bank België, er in een mededeling op dat Deutsche Bank financieel gezond is. "De eigen middelen, die de solvabiliteit van de bank weerspiegelen, verdubbelden nagenoeg tussen 2008 en 2016. In diezelfde periode werden de liquiditeitsreserves meer dan verdrievoudigd. Ze zijn dus hoger dan de voorgeschreven vereisten die vanaf 2018 van toepassing zijn." Een kapitaalverhoging bij Deutsche Bank is niet aan de orde, klinkt het nog. "En er is geen impact op de spaarders van de bank. Sinds 2011 vallen de klanten van Deutsche Bank België onder de Duitse depositogarantieregeling."

Het blijft maar de vraag of die woorden ook geruststellend werken. Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gaf Deutsche Bank, dat gisteren aankondigde nog eens duizend banen in Duitsland te schrappen, een bijzonder duidelijk advies. Zij stelde in een gesprek met Bloomberg Television dat de instelling zo snel mogelijk een akkoord moet bereiken met de Amerikaanse autoriteiten. "Een slechte schikking is altijd beter dan een goede rechtszaak. Het zou ten minste enige zekerheid verschaffen over de last die de bank moet dragen en of die overeenkomt met de voorzieningen. Met andere woorden: hoe sneller, hoe beter."