Direct naar artikelinhoud

Vrijdag grote vakantie-uittocht uit Brussel

Vrijdag zullen 43.000 passagiers vanuit de luchthaven in Zaventem op vakantie vertrekken. Dat berekende uitbater Brussels Airport, die zich opmaakt voor de drukke vakantie-uittocht. Opmer-kelijk is dat meer mensen op vrijdag het vliegtuig nemen dan op zaterdag. Dan worden 'slechts' 33.000 reizigers verwacht. Dat zijn er zelfs minder dan er vandaag vertrekken (37.000) en morgen het vliegtuig nemen (40.000).

Tele-Onthaal voert minder gesprekken

Tele-Onthaal beantwoordde in 2011 121.500 gesprekken waarmee het aantal voor het eerst in vier jaar daalt. In 2010 waren het er nog 126.000. Het aantal telefonische oproepen daalde met 4 procent: van ruim 122.000 naar 117.000. Het aantal chatgesprekken steeg dan weer met een vijfde. In 2010 werden 3.500 gesprekken via chat gevoerd, vorig jaar 4.200.

Grote rosse vleermuis voor het eerst in België

Aan de kust in Heist zijn onlangs tot tweemaal toe geluidssignalen opgevangen van de grote rosse vleermuis, een soort die nog nooit eerder in België werd waargenomen. Dat meldt Natuurbericht.be. De soort wordt algemeen beschouwd als een van de zeldzaamste vleermuissoorten uit Europa en met een vleugelspanwijdte tot ruim 45 centimeter en een gewicht tot bijna 80 gram ook de grootste Europese soort. De dichtstbijzijnde waarneming is afkomstig uit de regio van Parijs (2009). Met de ontdekking komt het aantal vleermuissoorten in België op 22.

Vogelbescherming vecht jacht-wetgeving aan

Vogelbescherming Vlaanderen heeft bij de Raad van State een procedure ingeleid om het nieuwe jachtwijzigingsbesluit nietig te verklaren. "De wijzigingen druisen in tegen alle principes van weidelijke jacht", zegt directeur Jan Rodts. Vogelbescherming Vlaanderen viseert het besluit van de Vlaamse regering van 23 maart 2012, waarbij het jachtexamen en de jachtopeningstijden versoepeld werden.

Meer openbare dronkenschap door stoeproken

In 2011 werd 'stoeproken' verkozen tot het Vlaamse woord van het jaar. Door het rookverbod werd 12,5 procent meer mensen opgepakt voor openbare dronkenschap vergeleken met het jaar daarvoor toen de assenbakken nog binnen stonden. Vooral in Brugge zijn de gevolgen van het verbod voelbaar. Daar werd een stijging van 26 procent gemeten.