Direct naar artikelinhoud

Nu al heibel in Gravensteengroep

Ondertekenaar Johan Sanctorum is boos op Etienne Vermeersch

Brussel l Lang bestaat de Gravensteengroep nog niet, toch is het eerste conflict tussen de stichtende leden een feit. Publicist Johan Sanctorum haalt uit naar professor-emeritus Etienne Vermeersch.

Over een gebrek aan aandacht kon de Gravensteengroep tot nog toe niet klagen. De publicatie van hun eerste manifest, waarin ze betoogden dat progressiviteit en Vlaamsgezindheid geen tegengestelde begrippen hoeven te zijn, was de start van een kleine mediatournee van professor-emeritus Etienne Vermeersch. Maar daar waren blijkbaar niet alle medeondertekenaars even gelukkig mee.

In een tekst die hij gisteren naar de redactie mailde, geeft publicist Johan Sanctorum uiting aan zijn onvrede over de optredens van Vermeersch. "Vermeersch gaat naar de studio zoals een gladiator de piste betreedt: tot de tanden gewapend", klinkt het. "Er is geen enkel spoor van empathie of van toenadering tot de gesprekspartner. Gesterkt door het label 'grootste intellectueel van Vlaanderen' overroept en overdondert hij het gezelschap, kleineert de tegenstander en beschuldigt hem van onkennis, tot iedereen het vermoeid opgeeft."

Maar Sanctorum heeft ook een inhoudelijk probleem met de stellingnames van Vermeersch. Volgens de publicist werd er onder invloed van de Gentse ex-professor in het manifest een veel te grote nadruk gelegd op het territorialiteitsbeginsel en moest elke kritische verwijzing naar de monarchie eruit. Bovendien ging Vermeersch op tv te ver door te zeggen dat de Gravensteengroep géén Vlaamse onafhankelijkheid nastreefde, omdat hij daarmee "flagrant inging tegen een tendens die leeft binnen de groep". "Zo misbruikte hij zijn status om de interne discussie te smoren", schrijft Sanctorum.

Helemaal boos werd Sanctorum naar eigen zeggen toen Vermeersch 'een veto' stelde tegen de publicatie van een tekst van filosoof (en medeondertekenaar) Ludo Abicht en hijzelf over de noodzaak aan een Vlaams en progressief energiebeleid. Omdat de andere leden van de groep, volgens Sanctorum, de steun van Vermeersch niet willen verliezen, bond Abicht in. Volgens Sanctorum lijdt de groep door toedoen van Vermeersch al aan de 'Belgische ziekte': "Een sukkelstraatje van compromissen, dubbelzinnigheden, intriges en politieke spelletjes."

Etienne Vermeersch en Ludo Abicht waren gisteren niet bereikbaar. Een andere ondertekenaar, Eric Defoort, begreep de woede van Sanctorum niet. "Over die Electrabeltekst is per mail gediscussieerd, maar een veto heeft Etienne nooit uitgesproken", zei Defoort, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging. "Dat kan hij trouwens ook niet. En discussies? Natuurlijk bestaan die: kan het anders als je achttien intellectuelen bij mekaar zet?"

(RG)

Het artikel van Johan Sanctorum over Electrabel is te lezen op: www.visionair-belgie.be