Direct naar artikelinhoud

Termont: 'Gents Posthuis is in beslag genomen'

Het gaat van kwaad naar erger met het winkelcentrum Post Plaza in het oude Gentse postgebouw. Volgens burgemeester Daniël Termont (sp.a) is het oude Gentse Posthuis op de Korenmarkt in beslag genomen door een Nederlandse bank. De exploitant van het winkelcentrum zou de benen hebben genomen zonder huur te betalen.

Alerte Gentenaren klagen er al jaren over dat de klok op het oude Posthuis maar niet juist wil lopen. Nu blijkt dat niet alleen het raderwerk hapert. Bij de opening van winkelcentrum Post Plaza in 2001 kon eigenaar Posthotel nv nochtans uitpakken met een fraai aanbod, van confectieketen Mango tot gadgetshop Expo.

Het publiek vindt evenwel maar moeilijk de weg naar het weinig tot winkelen uitnodigende gebouw, ondanks de uitstekende locatie in het hart van de Gentse binnenstad. Eigenaar Posthotel nv liet na een tijd blijken liever te verhuren aan één megawinkel dan aan verschillende kleintjes. Een na een verlieten de handelaars het pand, soms met het nodige juridische getouwtrek. Al bijna een jaar staat het prestigieuze pand leeg, op broodjeszaak Hotspot na. De uitbater houdt koppig vast aan zijn huurcontract, dat afloopt in 2015.

Vorig najaar werd even onderhandeld met mediagigant Fnac. Die droomde van een fraai uithangbord, inclusief hip cultuurcafé, maar de gesprekken sprongen af. In dezelfde periode stapte de Nederlandse Merwede Group als gedelegeerd bestuurder in het project. Die holding is in handen van de Nederlandse vastgoedgigant Jan Dirk Paarlberg. De man werd in juni 2010 veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor het witwassen van afpersingsgelden van Nederlands meest beruchte crimineel, Willem Holleeder, ter waarde van 17 miljoen euro. De zaak zit momenteel in hoger beroep. Het is onduidelijk welke rol zijn holding precies in het Gentse Posthuis speelt.

Het geld van Paarlberg heeft Post Plaza in elk geval niet uit het slop kunnen trekken. Volgens burgemeester Daniël Termont (sp.a) is het gebouw in handen van "een Nederlandse bank. De persoon die het gebouw gehuurd heeft om commerciële activiteiten uit te oefenen betaalt de huur niet meer. De uitbater zou met de noorderzon vertrokken zijn. Ik heb van de bank begrepen dat ze op zoek zijn naar een nieuwe huurder of koper."

Omdat er nog één winkelier huist en omdat het om een beschermd pand gaat, kan de stad zelfs geen leegstandtaks heffen, klaagt schepen van Middenstand Matthias De Clercq (Open Vld).

De stad Gent kan het historische pand onmogelijk zelf aankopen, zegt Termont. "Ik vind het bijzonder jammer, ik zie ook liever dat het gebouw gebruikt wordt. Maar het pand is veel te prijzig, zeg maar onbetaalbaar voor ons." Hoeveel de waarde van het pand bedraagt wil Termont niet zeggen. Maar toen De Post het in 1998 van de hand deed, legde de ondertussen overleden Aimé Desimpel, West-Vlaams zakenman en liberaal politicus, 90 miljoen Belgische frank op tafel.

Posthotel nv wil enkel kwijt dat ze tot op heden eigenaar zijn van het pand. Over heden, verleden en toekomst heeft het bedrijf "geen commentaar".