Direct naar artikelinhoud

Syrië hongert 175.000 mensen uit

Ondanks een resolutie van de VN-Veiligheidsraad gaat Syrië door met het uithongeren van 175.000 inwoners. Het regime laat geen levensreddende medicijnen toe tot belegerd gebied, houdt er voedsel weg en dwarsboomt het optreden van hulpdiensten. Remco Andersen vanuit Beiroet

Dit staat in een intern VN-rapport, gelekt naar de website Foreign Policy. Beelden uit belegerde wijken tonen de afgelopen maanden uitgemergelde kinderlijken en broodmagere volwassenen, waarvan de botten nog net niet door de huid steken. In de wijk Yarmouk in Damascus sterven bewoners van de honger en gebrek aan medicijnen. Ten oosten van Damascus probeert het regime 120.000 mensen in rebellengebied te onderwerpen door hen uit te hongeren. Rebellen op hun beurt belegeren dorpen met regeringsaanhangers. Aan Al Qaida gelieerde rebellen omsingelen 45.000 regeringsgezinde Syriërs in de noordelijke dorpen Nubl en Zahra.

Resolutie 2139 moest daar vanaf 22 februari een einde aan maken. De VN-Veiligheidsraad eist daarin dat "alle partijen humanitaire hulp toelaten, en ophouden burgers voedsel en medicijnen te onthouden die essentieel zijn voor hun overleving."

Er is beperkte hulp in belegerd gebied toegelaten, maar een VN-woordvoerder in Damascus noemt dat tegenover Time Magazine een "druppel op een gloeiende plaat". Om te voorkomen dat Rusland en China wederom een veto zouden uitspreken, werd slechts gewaarschuwd voor "verdere stappen" als de partijen de resolutie negeerden.

Het rapport beschrijft hoe het regime straffeloos de hulpverlening in de weg zit. Onder de hindernissen: "de noodzaak voor meerdere verzoeken tot goedkeuring van konvooien, die vaak onbeantwoord blijven; het gebrek aan interne communicatie bij de regering (als er goedkeuring is), waardoor checkpoints toegang vertragen of weigeren".

Het rapport legt een haast achteloos gepingpong met tienduizenden levens bloot. Rebellen gijzelen 45.000 inwoners van alawitische dorpen om het regime te dwingen hun belegering van rebellengebied te staken. Het regime zegt tegen de VN dat er eerst hulp naar belegerde pro-regeringsdorpen moet en dat zij pas dan toestemming krijgen om gebied te helpen dat in handen is van de oppositie.

Ondertussen razen de gevechten onverminderd door. In de oude stad van Homs, waar eerder duizend mensen zijn geëvacueerd, zitten er nog tweeduizend vast. De bombardementen zijn er weer net als voor de korte wapenstilstand, vorige maand.

In Aleppo heeft de overheid haar campagne met vatenbommen op woonwijken opgevoerd, stelt het rapport: dat zijn tonnen gevuld met dynamiet die uit helikopters worden gerold. Human Rights Watch heeft na onderzoek van satellietbeelden 340 explosies in Aleppo in kaart gebracht, grotendeels uitgevoerd met vatenbommen. De meerderheid van de bommen valt in dichtbevolkt gebied, ver van het front.

'Uithongeringscampagne'

"De vatenbommen in burgergebied hebben bewerkstelligd wat te verwachten is: honderden burgers zijn gedood en duizenden meer uit hun huizen verdreven", zegt Sarah Lea Whitson van HRW. "Als deze lukrake, domme wapens een militair doelwit zouden raken, is het puur geluk."

Met behulp van de vatenbommen probeert het regime burgers weg te jagen en het deel van Aleppo dat in handen is van rebellen te omsingelen, waarschuwen analisten. De denktank Institute for the Study of War waarschuwt dat ook voor honderdduizenden mensen in Aleppo mogelijk een "uithongeringscampagne" dreigt.

De afgelopen maanden heeft het regime gebied heroverd in Midden-Syrië. De val van Yabroud, aan de Libanese grens, deed in maart 14.000 SyriËrs vluchten. Vorige week viel ook het kruisvaarderskasteel Krak de Chevaliers, waar rebellen al zeker een jaar standhielden.

Ook oppositiestrijders zijn nog in staat aan te vallen. De afgelopen dagen veroverden zij het plaatsje Kasab, een van de laatste grensposten met Turkije die het regime nog in handen had.