Direct naar artikelinhoud

Zwart geld stroomt massaal terug

De fiscale regularisatie breekt in 2013 alle records: 16.234 dossiers werden ingediend. Daardoor vloeit bijna 3 miljard euro terug naar België. De opbrengst voor de staatskas bedraagt ruim 800 miljoen euro.

Net nu de regering op het punt staat om de laatste details van de begroting 2013 te bekijken, krijgt de ploeg van premier Elio Di Rupo (PS) goed nieuws. Door het enorme succes van de fiscale regularisatie dit jaar kan de federale regering op een overschot van 330 miljoen euro mikken.

Sinds 15 juli gelden de nieuwe strengere regels voor fiscale regularisatie. Daardoor hebben Belgen massaal hun buitenlandse geld terug in eigen land ondergebracht. Gespreid over de eerste zeven maanden van 2013 werden 16.234 dossiers ingediend, goed voor 2,8 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van Financiën. Gemiddeld werd er dit jaar per dossier voor 177.000 euro geregulariseerd.

Concreet betekent dat een opbrengst van om en bij de 830 miljoen euro voor de Belgische staatskas. Bij de opmaak van de begroting werd nog op 500 miljoen euro gehoopt.

Officieel wil het kabinet van minister van Financiën Koen Geens (CD&V) het goede nieuws niet bevestigen. "Onze doelstelling is en blijft 500 miljoen euro halen", klinkt het. "Het klopt wel dat wij normaal gezien boven die lat van een half miljard zullen eindigen, maar we weten nog niet precies in welke mate het resultaat die lat zal overstijgen", klinkt het voorzichtig.

In 2013 werden er zeven à acht keer zoveel dossiers ingediend via het systeem voor fiscale regularisatie als in 2012. Toen waren dat er 2.351 en waren die dossiers goed voor 534 miljoen euro. Sinds 2006 hebben de Belgen al 5,2 miljard euro uit het buitenland teruggehaald.

Ondertussen besliste het kernkabinet gisteren over de agenda van de bijkomende budgettaire oefeningen. Op 21 september moet de afgewerkte begroting 2013 naar de Europese Commissie gestuurd worden. Dat is nodig, wil België niet in de procedure voor buitensporig tekort terechtkomen.

Bij de vorige begrotingscontrole, eind juni, bracht een inspanning van 750 miljoen euro het begrotingstekort al terug tot 2,4 procent van het bbp. Europa eist voor 2013 een tekort dat niet groter is dan 2,5 procent van het bbp voor de federale overheid. Voor alle bestuursniveaus samen is een tekort van 2,7 procent toegestaan.

Is deze opdracht afgerond, dan wacht al onmiddellijk de volgende. Voor 15 oktober wil Europa de Belgische begroting voor 2014 ontvangen. In het weekend van 5 en 6 oktober houdt de federale kern daarover een conclaaf. Tijdens de begrotingscontrole van juni vond de regering al 2,4 miljard euro voor het budgettaire jaar 2014. Rest nog een inspanning van 400 miljoen euro. De totale opgave voor 2014 bedraagt immers 2,8 miljard euro.