Direct naar artikelinhoud

Freddy Mortier toch nog geen Gentse rector

De aanstelling van Freddy Mortier tot rector van de UGent is door een Vlaams decreet uitgesteld. Maandag trekken professoren en studenten opnieuw naar de stembus.

Ethicus Freddy Mortier had de champagne al koud staan. De raad van bestuur had hem normaal gesproken eergisteren tot rector moeten benoemen, maar een decreet van het Vlaams Parlement gooit roet in het eten. Politici eisen dat de rector of vicerector een vrouw is, zodat de UGent vrouwvriendelijker wordt. Dat leek geen probleem, na de verkiezingen van afgelopen maandag en dinsdag.

Net als Mortier werd medisch geneticus Anne De Paepe door de bijna 600 kiezers genomineerd voor het rectorschap. Het duo stelde zich eveneens kandidaat voor het vicerectorschap, zodat ze sowieso konden besturen. De Paepe werd ook voor die functie verkozen, maar doordat studenten en professoren geen tijd vrijmaakten om te stemmen, werd Mortier niet voorgedragen.

Tot dan was er geen vuiltje aan de lucht. De Paepe kon woensdag door de raad van bestuur tot vicerector en rector gekroond worden, Mortier alleen tot rector. Een van de functies moet door De Paepe worden vervuld en dat zou dus het vicerectorschap zijn. Het enige alternatief was nieuwe verkiezingen uitschrijven, maar dat leek huidig rector Paul Van Cauwenberge zeer onwaarschijnlijk.

"Ik moet nu op mijn woorden terugkomen. Onze juristen ontdekten dat er voor het vicerectorschap ook een man moet worden genomineerd. Daarom gaan we maandag verder." De kiezers kunnen van 8 tot 19 uur gaan stemmen, waarna de raad van bestuur die avond nog de rector en vicerector bekendmaakt. Sarah Claerhout, lid van de raad van bestuur, tekent in een brief aan regeringscommissaris Yannick De Clerck protest aan tegen dit besluit.

Volgens haar mag de vicerectorverkiezing niet zomaar worden verdergezet, maar moet er helemaal opnieuw worden begonnen. "De bestuurders hebben unaniem besloten om maandag verder te stemmen", zegt Van Cauwenberge. "Claerhout was daar zelf bij."

Ondanks de chaotische verkiezing zal Freddy Mortier hoogstwaarschijnlijk de opvolger worden van Van Cauwenberge. De Paepe zal in dat geval het vicerectorschap opnemen. Mortier heeft alvast aangekondigd dat hij als nieuwe rector bij de politiek gaat aandringen om het decreet te wijzigen.