Direct naar artikelinhoud

Eén tip, maanden observeren

Op basis van één tip en na maanden observeren, slaagden de speurders erin het netwerk achter de spectaculaire diamantroof in kaart te brengen. Reconstructie van een geslaagde politieactie. Maud Oeyen & Bjorn Maeckelbergh

Woensdagochtend. De zon is nog niet op wanneer meer dan 250 agenten in het hele land tegelijkertijd binnenvallen op tientallen plaatsen. De meeste huiszoekingen vinden plaats in Brussel, maar ook buiten de hoofdstad is de federale gerechtelijke politie op zoek naar verdachten én buit van de indrukwekkende diamantroof op de luchthaven van Brussels Airport, bijna drie maanden geleden.

Korte tijd na de feiten al liep een tip binnen bij de politie. Een onvoorzichtige heler zou steentjes te koop hebben aangeboden die mogelijk afkomstig waren uit het geplunderde vliegtuig. De speurders beten zich vast in het spoor en konden al snel enkele verdachten identificeren. Weken lang werden hun telefoongesprekken afgeluisterd en werden de mannen geschaduwd.

Anders dan bij andere grote diamantroven uit het verleden was de overval niet het werk van Italianen. Bij de opgepakte personen, allen Marokkanen tussen dertig en vijftig jaar, zouden zowel kopstukken van de organisatie zitten als helers van diamanten en uitvoerders van de buit. Zeker tien van hen hebben een lijvig strafblad, onder andere voor gewapende diefstallen. "Het gaat om mannen die zeer goed bekend zijn in het Brusselse criminele milieu", aldus persmagistrate Anja Bijnens. De betrokkenen kennen elkaar naar verluidt nauwelijks en waren ook niet van elkaars taken op de hoogte, wat aangeeft dat de overval op een zeer professionele manier georganiseerd werd.

Ook in Zwitserland zijn de politiediensten in actie gekomen. Zes verdachten worden gearresteerd. Bij enkele huiszoekingen treffen de Zwitserse speurders een grote hoeveelheid diamanten aan, waarvan minstens een deel afkomstig is uit het leeggehaalde waardetransport van Brink's. Dat wijst erop dat de politie vrijwel zeker met de juiste daders te maken heeft.

Eén dag eerder, in het station van de kleine Franse gemeente Ars-sur-Moselle, zo'n vijftig kilometer van de grens met Luxemburg. De Fransman met Marokkaanse roots Marc B. staat op het punt de trein op te stappen wanneer hij door de gerechtelijke politie van Nancy wordt tegengehouden. In zijn wagen, een Porsche, vinden de speurders een geldsom van 60.000 euro. De herkomst van het geld is onduidelijk.

De uit Metz afkomstige B. is geen onbekende voor het Franse gerecht. In het verleden werd hij vervolgd voor fraude en diefstal met verzwarende omstandigheden en veroordeeld tot een gevangenisstraf. "We gaan ervan uit dat de man die in Frankrijk werd opgepakt een van de uitvoerders is van de overval", aldus Jean-Marc Meilleur van het Brusselse parket. De 43-jarige verdachte zit er warmpjes bij, met eigendommen in Metz, Antibes, Cannes en Casablanca. Van die Marokkaanse stad maakte hij zijn thuishaven. In Marokko is hij bovendien eigenaar van een restaurant en een bedrijf van luxewagens.

Toch lijkt het erop dat de meeste verdachten van de diamantroof zich gedeisd hielden na de overval om geen argwaan te wekken. Dat ze niet met pakken geld over straat liepen, blijkt ook uit de afgeluisterde telefoongesprekken. Zo konden de speurders horen hoe de verdachten tijdens een bezoek aan een bordeel naar een kennis belden om te vragen of hij hen wat geld kon brengen. Zelf zaten ze zonder.

Een van de hoofdverdachten zou naar verluidt gearresteerd zijn terwijl hij in een prostitutiebar zat. De Franse verdachte Marc B. werd dinsdagavond voorgeleid bij het parket-generaal in Metz en opgesloten. Wellicht verschijnt hij op 16 mei voor de raadkamer, die moet beslissen over zijn uitlevering aan België. Volgens zijn advocaat ontkent B. alle betrokkenheid bij de diamantroof van 18 februari. "Hij wacht met ongeduld op zijn uitlevering, zodat hij zich kan verdedigen tegenover de beschuldigingen aan zijn adres", aldus meester Olivier Rondu. Nog volgens Rondu was zijn cliënt in het land om zijn moeder te bezoeken.