Direct naar artikelinhoud

Belgen rijker dan ooit

Ondanks de recessie zijn de Belgische gezinnen rijker dan ooit. We hebben ons vermogen vorig jaar met 74 miljard euro zien stijgen tot 1.889 miljard euro. De rijkdom van de doorsnee landgenoot groeide tot 170.400 euro.

De toename van het vermogen is vooral te danken aan de stijging van de beurzen, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De Belgische aandelenkoersen stegen vorig jaar met 20 procent omdat de Europese Centrale Bank er alles aan deed om de euro te redden.

De hausse van de beurzen leverde beleggers een meerwaarde op van zowat 45 miljard euro.

Niet enkel de aandelenportefeuille, maar ook de fondsenportefeuille werd meer waard. Beleggingsfondsen investeren zowat de helft van hun activa in aandelen.

Het sparen krikte eveneens het vermogen op. Het klassieke spaarboekje blijft veruit het populairste spaarproduct. Dat is te danken aan de fiscale vrijstelling en aan de grote onzekerheid over de economie. Beide elementen wogen duidelijk zwaarder dan de historisch lage spaarrente.

De Belgische beleggers verkochten obligaties en kasbons. Die producten werden minder aantrekkelijk, omdat de langetermijnrente daalde en de regering de roerende voorheffing verhoogde. Het onroerend vermogen van de Belgen profiteerde van de aanhoudende stijging van de vastgoedprijzen. Ondanks de moeilijke economische context werden appartementen volgens de federale overheidsdienst Economie 3,3 procent duurder. Ook de prijs van woonhuizen (+2,7%) en bouwgronden (+2,4%) bleef stijgen. De prijs van villa's daalde.

Ook de schulden van de Belgen stegen, maar ze blijven relatief laag. Vooral de hypothecaire kredieten namen toe, hoewel de woningbouw daalde.

Het gemiddelde vermogen wordt opgekrikt door de rijkdom van de multimiljonairs. Een recente peiling van de Nationale Bank suggereert dat het mediaanvermogen van de Belg zowat 104.000 euro bedraagt.