Direct naar artikelinhoud

De Gucht wint veldslag van fiscus

Karel De Gucht en zijn echtgenote Mireille Schreurs moeten zich in 2015 niet voor de rechtbank verantwoorden voor belastingfraude. Het Gentse hof van beroep oordeelt dat de fiscus niet in hun rekeningen mocht neuzen.

Het echtpaar De Gucht kan volgende zomer met een gerust gemoed naar Toscane. Net de villa daar wekte in 2011 argwaan bij de Belgische fiscus en vormde de aanleiding voor een doorgedreven onderzoek naar de financiële handel en wandel van de Europees Commissaris en zijn vrouw. Bij het snuffelen in hun bankrekeningen stuitte de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) op een rekening van 1,2 miljoen euro, de meerwaarde van de verkoop van aandelen in een zinkbedrijf.

De grond van de zaak was of die meerwaarde deel uitmaakte van het privévermogen van het koppel en dus niet belastbaar was of dat die winst moest aangegeven worden als 'beroepsinkomsten'. Dan moest het echtpaar er wel belastingen op betalen. De fiscus eiste 900.000 euro voor deze mogelijke fraude.

Hoewel De Gucht en zijn vrouw zeker waren van hun stuk, probeerden ze in december 2012 alsnog een akkoord te sluiten met de fiscus, voor een bedrag van 50.000 euro. Die deal ging niet door.

Drie maanden later, in maart 2013, haalden ze bakzeil voor het Grondwettelijk Hof. Ze probeerden er de nieuwe wet die de BBI aanwendde om hun bankrekeningen te controleren aan te vechten. Het Grondwettelijk Hof oordeelde echter dat de versoepeling van het bankgeheim hun privacy (en die van andere belastingplichtigen) niet had geschonden.

De enige uitweg die De Gucht en Schreurs nog restte voor het eigenlijke proces, was een zaak bij het Gentse hof van beroep. De rechter besliste dat de bewuste wet niet goed was toegepast. De fiscus mocht dus niet eens de rekeningen van het echtpaar De Gucht inkijken.

Door de uitspraak vervalt waarschijnlijk ook het proces voor de rechtbank van eerste aanleg. Wat de BBI wel nog kan doen, is naar cassatie stappen. Dat wordt ook overwogen, stelt de FOD Financiën.

De Gucht zegt blij te zijn dat "die vaudeville met Karel Anthonissen (Gentse BBI-topman, TP) van de baan is". Volgens de liberaal is er geen enkele grond om naar cassatie te trekken. "Ik ga onder de kerstboom ook nadenken of ik verdere stappen tegen die man onderneem."