Direct naar artikelinhoud

Gezocht: ondernemers die meer belastingen willen betalen

Laat rijke Belgen meer belastingen betalen. De oproep van Omega Pharmabaas Marc Coucke oogst zowel boegeroep als applaus. 'Meerdere ondernemers steunen hem. Het zou mooi zijn als zij dat ook en plein public zeggen', reageert staatssecretaris John Crombez (sp.a).

Het was al weer een tijd geleden dat een werkgever spontaan applaus kreeg bij de vakbonden. Nochtans viel Marc Coucke die eer te beurt op het congres van de christelijke vakbond ACV zaterdag in Oostende.

"Marc Coucke pleit voor eerlijkere belastingen, waarin de sterkste schouders meer bijdragen leveren, in ruil voor minder loonlasten en lagere belastingen voor werknemers. Omega Pharma mag van mij nog veel koersen winnen", refereerde ACV-voorzitter Marc Leemans naar de wielersponsoring van Coucke.

Ook in de Wetstraat kreeg het opvallend pleidooi van Coucke om het vermogen van de rijke Belgen aan te spreken een positief onthaal. De Vlaamse bedrijfsleider pleitte op de zakenzender Kanaal Z voor een eerlijkere belastingverdeling, waarbij de sterkste schouders veel meer bijdragen dan vandaag het geval is. Op die manier kunnen de kosten voor werkenden een flink stuk naar beneden.

Ook verlies

PS-voorzitter Paul Magnette reageerde in De zevende dag opgetogen. "Ons systeem is niet het eerlijkste fiscale systeem. De mensen die grote winsten uit hun vermogen krijgen, zouden wat meer kunnen bijdragen. Dat is een kwestie van efficiëntie."

"De sp.a pleit in zijn congresteksten voor een drastische verlaging van de belasting op arbeid. De oproep van Coucke sluit hier nauw bij aan", reageert staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez verheugd. "Ik ben blij dat hij de moed heeft om die boodschap met de grote trom te brengen. Dat is niet evident. Hopelijk krijgt zijn voorbeeld navolging, want Coucke is niet de enige ondernemer die er zo over denkt."

Crombez gaf zijn reactie op een congres van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) zaterdag in Antwerpen. Daar waren de reacties veel minder positief. "Als ik zoveel verdien als Coucke zou ik ook zijn boodschap verkondigen", schampert Roel, een belegger uit Drongen.

"De uitspraken van Coucke zijn ronduit triestig", reageert VFB-voorzitter Paul Huybrechts. "Coucke dankt zijn fortuin aan het feit dat meerwaarden niet belast worden. Nu op deze manier terugslaan naar een wereld waaruit hij zelf komt, is teleurstellend."

Couckes farmabedrijf Omega Pharma was jarenlang de lieveling van de beleggers. Na een paar jaar van tegenvallende prestaties haalde hij vorig jaar zijn bedrijf van de beurs weg.

Vooral zijn idee om een meerwaardebelasting in te voeren, stuit bij beleggers op veel protest. "Coucke vergeet dat mensen ook verlies kunnen maken met aandelen", zegt Lut, een belegger uit Brasschaat.

"Als meerwaarden worden belast, gaan we dan ook alle minwaarden die beleggers hebben in mindering brengen in de personenbelasting? Ik heb thuis nog een pak aandelen van Fortis en Dexia liggen", verwees een andere belegger naar de zware verliezen die hij bij de crash van Fortis en Dexia heeft geleden.

Broekriem aantrekken

Michèle Sioen, CEO van textielbedrijf Sioen, was een van de sprekers op het beleggerscongres. Zij heeft het evenmin begrepen op Coucke. "Natuurlijk moet iedereen volgens draagkracht belastingen betalen. Maar rijke mensen betalen al veel belastingen. Misschien wordt het tijd om ook eens te denken aan besparingen."

Een overheid die de broekriem aantrekt. Dat was ook punt van Françoise Chombar, CEO van ICT-bedrijf Melexis. "Ik betaal mijn belastingen correct, maar als je wilt dat iedereen dat doet, dan moet de overheid aantonen dat de middelen die ze krijgt goed worden besteed. Daar is nog werk aan de winkel."

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) deelt de bekommernis dat de loonkosten moeten dalen. "Maar een vermogensbelasting invoeren, lijkt me geen oplossing. Mensen zullen de indruk krijgen dat ze drie keer moeten betalen: op inkomsten uit arbeid, op inkomsten uit spaargeld en op het vermogen dat ze hebben opgebouwd."

Snoeien in de federale overheidsuitgaven is volgens Geens mogelijk. "Maar ook daar is het vet van de soep. Dan moet je dus zwaar in de sociale zekerheid gaan snijden. De vraag is of we dat willen."