Direct naar artikelinhoud

'Overheid moet zelf cannabis kweken en verkopen'

Professor toxicologie Jan Tytgat (KU Leuven) pleit voor een proefproject waarbij de overheid zelf cannabis kweekt en verkoopt. 'Het repressieve drugsbeleid kost handenvol geld. Waarom niet op zoek naar een alternatief?'

Als toxicoloog heeft hij een uitgesproken goed zicht op de evolutie van het aantal ontdekte cannabisplantages in ons land. "Bijna iedere keer dat de politie binnenvalt in een plantage moet ons laboratorium toxicologische analyses maken van de planten, om wetenschappelijk te staven dat het daadwerkelijk over cannabis gaat. De laatste jaren is het aantal analyses exponentieel gestegen", zegt Jan Tytgat.

Het aantal opgedoekte cannabisplantages steeg van 466 in 2007 naar 1.070 in 2011. "Sinds Nederland een repressiever beleid toepast, heeft het fenomeen zich duidelijk meer en meer naar ons land verplaatst", zegt Tytgat. "Er gaat enorm veel belastinggeld naar het opsporen en vervolgen van drugsgerelateerde criminaliteit. Het is dweilen met de kraan open. Misschien is het stilaan tijd voor een alternatief beleid."

Experimenteren

Het idee? De overheid gaat zelf cannabis kweken én verkopen. "Op die manier kan het op een legale en gecontroleerde manier. De gebruiker - die uiteraard meerderjarig moet zijn - weet hoeveel THC de cannabis bevat en kan er zeker van zijn dat er geen pesticiden of andere rommel in zit. Door de drug uit de verdoemsfeer te halen, maak je cannabis ook minder aantrekkelijk. Mensen experimenteren nu eenmaal graag met verboden middelen."

Toch benadrukt Tytgat dat hij het gebruik van cannabis niet wil aanmoedigen. "Net als alcohol is en blijft cannabis erg ongezond. Maar goed, als volwassen mensen zeggen dat ze zich goed voelen bij een joint en als zij geen overlast bezorgen, waarom zouden we cannabis dan méér stigmatiseren dan alcohol? De overheid kan er zelfs nog iets aan verdienen, als ze net als bij alcohol taksen zou heffen op de legale verkoop van cannabis."

Tytgat verwijst ook naar een ander proefproject in Luik, waarbij heroïneverslaafden tot twee à drie keer per dag gecontroleerd zuivere heroïne kunnen roken. "Weinig mensen weten dat, maar het Luikse project heeft honderdduizenden euro's gekost. Als dat met heroïne kan, waarom dan niet met cannabis? Eigenlijk is cannabis in mijn ogen de enige drug die in aanmerking komt om door de overheid geproduceerd en verdeeld te worden."

Een dergelijk proefproject zou volgens Tytgat bij voorkeur drie tot vijf jaar moeten duren. "Daarna moet uiteraard een grondige evaluatie plaatsvinden. Het is ook belangrijk dat de cannabis via het reguliere kanaal niet veel duurder is dan op de illegale markt, anders blijft het illegale circuit natuurlijk gewoon bestaan."

Nederland

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) staat niet afkerig tegenover het idee van professor Tytgat, al wil ze eerst uitgebreid over het thema overleggen met deskundigen ter zake.

Ook in Nederland wordt met het idee gespeeld om wietteelt gedeeltelijk te legaliseren. De Nederlandse minister voor Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten gaf onlangs toe de mogelijkheden te onderzoeken. Gemeenten mochten er tot 1 april hun plannen insturen. Een tiental steden - waaronder Rotterdam, Eindhoven en Tilburg - zouden de wietteelt graag reguleren.