Direct naar artikelinhoud

Antwerpse onderzoekster slachtoffer van wetenschapsfraude

Onderzoekster Els De Vos (UAntwerpen) is het slachtoffer geworden van wetenschapsfraude door plagiaat. Een Italiaanse wetenschapper nam haar publicatie over Gentse stadsparken over in een wetenschappelijke bundel over erotiek.

Het bedrog is gepubliceerd op de wetenschappelijke website Retraction Watch. De docente Ontwerpwetenschappen kreeg vorig jaar in de kerstperiode een e-mail van een collega aan een Canadese universiteit. De docente wees De Vos er op dat een Italiaanse onderzoeker een artikel van de onderzoekster dat in 2005 gepubliceerd werd in European Planning Studies, had geplagieerd. "Zelfs de tussentitels schreef hij letterlijk over. De Nederlandstalige referenties in mijn oorspronkelijke artikel, een analyse van Gentse parken uit feministisch perspectief, had hij zelfs naar het Engels vertaald." Auteur Stefano Ramello had de verwijzingen naar Gent vervangen door parken in Noord-Italië, en past haar feministische methodologie toe op homo-onderzoek. "Dat is op zich al bizar." Een e-mail naar Ramello, verbonden aan de Universiteit van Turijn, leverde een halfslachtig excuus op. "Hij beweerde dat het om een misverstand ging en dat hij de verkeerde versie van zijn artikel had ingezonden. Hij zei dat hij mijn werk enorm apprecieerde. Toch merkwaardig dat er dan geen enkele referentie naar mij in zijn artikel voorkwam. Daarna volgden volledige excuses."

De Vos ontdekte dat haar werk ook in een e-book van Ramello was overgenomen, en dat hij zelfs een presentatie had gegeven op basis van haar studie op een wetenschappelijk congres in Praag. "Daar is hij zelfs door de peer-review geraakt, dus het zegt ook iets over de controle op het systeem. Dat hij mijn studie als de zijne heeft gepresenteerd, betekent dat het niet alleen over plagiaat gaat. Dit is zelfs fraude." Speurwerk door wetenschappers leverde nog drie artikels op waarin Ramello andere onderzoeken plagieerde. De site Retraction Watch lijstte alle inbreuken op.

De Vos is niet uit op een schadevergoeding, "het sop is de kool niet waard", maar wil wel erkenning voor haar werk. "Hij heeft zijn straf gehad en ik weet hoe hoog de druk om te publiceren is onder wetenschappers. Ergens ben ik ook vereerd door het plagiaat. Ik zou wel willen dat mijn artikel wordt verspreid naar de mensen die zijn werk gelezen hebben. Het was een heel vernieuwende studie, zowel in de planologie als voor andere velden. Andere mensen met mijn werk inspireren, dat zou het bedrog compenseren."