Direct naar artikelinhoud

Christophe Deborsu @9 PROFIEL identikit:Wie? Wetstraatjournalist voor RTBF. Was degene die Yves Leterme de Marseillaise liet zingen.

Yves Leterme heeft met de Marseillaiserel bewezen dat hij een echte Belg is

In het nieuws? Deborsu wordt één van de nieuwe captains van het Eén-programma De tabel van Mendeljev.

'Prinses Mathilde is een betoverende vrouw met Vlaamse allures'

BRUSSEL l Op 31 maart gaat op Eén het vierde seizoen van De tabel van Mendeljev van start. Het programma wordt voor de gelegenheid in een nieuw jasje gestoken en zes nieuwe captains maken hun opwachting. Eén van hen is RTBF-journalist Christophe Borsu. In Vlaanderen is hij bekend als de man die Yves Leterme de Marseillaise deed zingen. Hij was ook de medebedenker van de geruchtmakende nepuitzending Bye Bye Belgium.

DOOR JANE GEURDEN

Christophe Deborsu is een graaggeziene gast in Vlaanderen. Hij komt geregeld op de Vlaamse buis, blogt voor de VRT en De Standaard en mocht het in juli gaan uitleggen op het VRT-journaal na de Marseillaiserel met Yves Leterme. De affectie met Vlaanderen is er al sinds zijn studententijd. Deborsu studeerde vijf jaar rechten aan de KU Leuven. "Ik kom heel graag naar Vlaanderen. In mijn studententijd ben ik Vlaanderen enorm gaan appreciëren, en zeker de Vlaamse meisjes", lacht hij. "Het is ook zo dat ik in Vlaanderen steeds bekender wordt. Daar hebben de verhalen rond Yves Leterme en de Marseillaise enorm aan bijgedragen."

In Wallonië is Deborsu vooral vermaard van zijn televisieprogramma's. Zijn doorbraak kwam er met Project X, de Waalse tegenhanger van Man bijt hond. Deborsu was ook één van de bedenkers van de nepuitzending Bye Bye Belgium, waarin de splitsing tussen Vlaanderen en Wallonië werd aangekondigd. Bij de journaaluitzendingen van de RTBF levert hij ook steevast spraakmakende reportages, zoals Yves Leterme die flatert in een jeugdjournaal of, alweer, Yves Leterme die niet weet waarvoor de nationale feestdag staat.

In Vlaanderen blijft Deborsu echter de man die Yves Leterme op 21 juli 2007 in verlegenheid bracht. "Ik ben verrast dat het verhaal van de Marseillaise zo bekend is in Vlaanderen. In Wallonië kwam er nauwelijks reactie op. Ik denk dat bij de Franstaligen vooral Yves Leterme er bekender van is geworden (lacht)." Dat hij in Vlaanderen steevast aan het incident gelinkt wordt, stoort hem niet. Deborsu: "Nee, integendeel. Met de reportage heb ik willen bewijzen dat de Belgen zeer weinig over hun geschiedenis weten. Leterme heeft bewezen dat hij een echte Belg is. Natuurlijk was het ook toeval dat hij in de fout ging bij de Brabançonne. Gelukkig voor hem wordt televisie toch snel vergeten."

Wie de reportages van Deborsu ziet zou denken dat hij en Yves Leterme op voet van oorlog leven. Op YouTube circuleert er zelfs een filmpje waarop Leterme Deborsu negeert of uitkaffert. Toch beweert Deborsu een goede band te hebben met de toekomstige premier. "Wij hebben een zeer goede relatie, net als alle andere journalisten. Dat er problemen zijn, is zeker niet waar. Het is wel zo dat Leterme in zijn formateursperiode minder goed overweg kon met de pers. Toen was de relatie zelfs slecht, wat leidde tot het negeren van de pers of tot bitsige opmerkingen. Die periode ligt nu achter ons."

Dat Deborsu buiten politiek nog een grote passie heeft, blijkt uit enkele interviews. Daarin stond te lezen dat zijn ontmoeting met prinses Mathilde de 'mooiste liefdeservaring uit zijn leven' was. "Ik ben een enorme bewonderaar van princes Mathilde. Ze is een betoverende vrouw met Vlaamse allures. Ik vind ook dat ze goed Nederlands spreekt. Ik heb haar eens een kwartier lang kunnen spreken, maar jammer genoeg waren er andere aanwezigen bij (lacht). Maar ze heeft als vrouw een enorme indruk op mij gemaakt. Ze is ongelooflijk mooi, charmant en simpelweg betoverend."

Met zijn deelname aan De tabel van Mendeljev slaat Christophe Deborsu een nieuwe mediaweg in. "Het lijkt misschien een vreemde keuze, maar ik heb al sinds geruime tijd een goed contact met Ben Crabbé. Het is ook Crabbé zelf die mij opgebeld heeft. Ik heb veel bewondering voor hem en voor Marcel Vanthilt, die voor enkele afleveringen zijn plaats innam." Twee jaar geleden nam Deborsu al eens deel aan De tabel van Mendeljev. Hij was toen lid van de gastengroep met bekende Walen. "Dat was een zeer aangename ervaring. Ik heb toen ook de finale gespeeld en zelfs gewonnen van Jo Lemaire. Misschien is het omdat ik toen won, dat ik nu sneller toehap, dat zou kunnen."