Direct naar artikelinhoud

Levenslang geëist tegen soldaat Manning

Voor lekken van diplomatieke post aan WikiLeaks kon de doodstraf tegen soldaat Bradley Manning worden geëist; het werd levenslang. Het militaire proces is gestart.

Het militaire proces tegen soldaat Bradley Manning is gisteren begonnen in Fort Meade, een legerbasis bij Washington. Hij sluisde meer dan 720.000 geheime documenten door naar de klokkenluiderssite WikiLeaks.

Manning (25) heeft schuld bekend op tien van de 22 aanklachten. Dat zou hem een maximale straf opleveren van 20 jaar. Maar de aanklagers en de regering vinden dat niet genoeg. Zij willen hem veroordeeld hebben voor 'het helpen van de vijand', de zwaarste aanklacht. Daarvoor kan hij levenslang krijgen.

De stukken die Manning naar buiten bracht toen hij als informatieanalist van het leger dienst deed in Irak, waren diplomatieke ambtsberichten van VS-ambassades over de hele wereld, en militaire rapporten uit Afghanistan en Irak. In mei 2010 werd hij gearresteerd, nadat WikiLeaks de publicatie ervan was gestart. Het is het grootste lek in de Amerikaanse geschiedenis.

Grote geheimen werden echter niet geopenbaard. Ze hadden niet hetzelfde effect als de door Daniel Ellsberg onthulde Pentagon Papers, die lieten zien hoe de VS-bevolking werd misleid over de Vietnamoorlog. Manning zelf zei in februari, tijdens de hoorzittingen die aan het proces voorafgingen, dat hij had gelekt om te laten zien hoe "bloeddorstig" de VS in Irak en Afghanistan waren. Volgens hem had hij alleen een debat over het buitenlandse en defensiebeleid op gang willen brengen. Een door hem onthulde video liet zien hoe een Apache-helikopter burgers doodde.

Strafvermindering

Buiten de basis van Fort Meade hadden zich gisteren weer tal van sympathisanten verzameld. Zij zien Manning als een klokkenluider en soms zelfs als een politiek gevangene. Voor anderen is hij een verrader, die levens op het spel heeft gezet. Nog weer anderen zien hem als een intelligente maar labiele jongen, die met zichzelf en zijn homoseksualiteit in de knoop lag, en nooit toegang had mogen krijgen tot gevoelige informatie.

Uit het 'voorbereidende proces' is duidelijk geworden dat David Coombs, Mannings advocaat, op dit laatste punt zal gaan hameren. Coombs weet dat aan een veroordeling van zijn cliënt niet valt te ontkomen, maar hij hoopt wel op zo veel mogelijk strafvermindering. Maar het gaat in het proces niet alleen om Manning. De regering-Obama treedt harder op tegen lekken dan al haar voorgangers.

Aanhangers van de 25-jarige soldaat betoogden voor de legerbasis in Fort Meade, waar het proces plaatsvindt.