Direct naar artikelinhoud

Aparte eurobegroting in de steigers

De Europese Commissie komt begin volgend jaar met plannen voor een Europese werkloosheidsverzekering en een aparte begroting voor de eurozone. Maar hoe de verdere vervlechting van de eurolanden moet gebeuren is niet duidelijk.

De Slowaakse minister Peter Kazimir bracht het debat vrijdagavond op gang. Volgens Kazimir hebben de eurolanden behoefte aan een gezamenlijk bufferfonds om economische schokken op te vangen nu ze dat niet meer kunnen door de koers van hun munt te verlagen.

Kazimir onderkent "de allergie tegen de term verdieping van de eurozone", maar voor hem wegen de financiële risico's van nietsdoen zwaarder. In zijn voorstel krijgt de begroting van de eurozone de vorm van een werkloosheidsverzekering (de EU vult de nationale werkloosheidsuitkering aan bij grote crises), van een 'slechtweerfonds' om klappen op te vangen of een speciaal investeringsfonds. De extra buffer moet voorkomen dat landen in grote problemen raken en de hele eurozone meeslepen.

De Europese Centrale Bank is een uitgesproken voorstander. ECB-bestuurder Vitor Constâncio benadrukte dat het monetaire beleid van zijn bank moet worden aangevuld met een gecoördineerde begrotingspolitiek van de eurolanden. Volgens Constâncio leidt de nieuwe buffer - gefinancierd door de lidstaten - niet tot een permanente transfer van miljarden van rijk naar arm.