Direct naar artikelinhoud

Amerikanen eisen strengere wapenwetten

Duizenden betogers hebben zaterdag in Washington gedemonstreerd voor strengere wapenwetten in de Verenigde Staten. Onder hen waren inwoners van Newtown, waar in december een gruwelijke schietpartij plaatsvond, die 26 kinderen het leven kostte.

De demonstranten droegen borden met daarop de namen van slachtoffers van wapengeweld en slogans als 'Wapencontrole Nu!', om zo onder meer de Senaat te bewegen de plannen van president Barack Obama te steunen. Obama presenteerde half januari zijn actieplan om het vuurwapengeweld in zijn land te beteugelen. Zo wil hij een verbod op aanvalswapens en grondiger achtergrondcontroles van de wapenbezitters.

De betoging werd achteraf toegesproken door minister van Onderwijs Arne Duncan. Hij vertelde hoe hij in zijn vorige functie als directeur van de publieke scholen in Chicago elke twee weken geconfronteerd werd met een leerling die stierf aan de gevolgen van wapengeweld. Hij ontkende tegelijk dat wapencontrole ingaat tegen het grondwettelijk recht op wapendracht.

"Dit debat gaat over verantwoorde omgang met wapens. Dit debat gaat over veiligheid van wapens. Dit debat gaat over minder dode Amerikanen, minder dode kinderen, minder kinderen die in angst moeten leven", zei hij. Tot de andere sprekers behoorde onder meer actrice Kathleen Turner.