Direct naar artikelinhoud

Jongeren moeten nog langer wachten op psychische hulp

Wie met een psychisch probleem zit, heeft maar beter geduld. Het duurt gemiddeld 40 dagen voordat er een eerste gesprek is, voor jongeren ligt het gemiddelde nog hoger: 53 dagen.

Wie een psychisch probleem heeft, heeft maar beter ook geduld. Uit cijfers die Groen-parlementslid Elke Van den Brandt opvroeg bij minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) blijkt nog maar eens dat snel gepaste hulp vinden, geen evidentie is.

In de twintig erkende centra voor geestelijke gezondheidszorg in ons land blijven de wachttijden lang. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde wachttijd tot een eerste gesprek gemiddeld 40 dagen. Op het tweede gesprek is het vervolgens nog eens gemiddeld 46 dagen wachten. Van den Brandt stipt aan dat het tweede gesprek meestal pas de start van de therapie betekent.

Minderjarigen moesten het langst wachten om aan de beurt komen. Bij hen volgde er pas een eerste gesprek na 53 dagen en een tweede gesprek na 54 dagen. Vergeleken met 2013 is er sprake van een lichte stijging. Toen wachtten de jongeren gemiddeld 51 en 52 dagen.

"Dit is net de meest kwetsbare groep", zegt de politica. "En het gaat hier over ingrijpende gebeurtenissen. Vooraleer je met je kind doorverwezen wordt naar een centrum voor geestelijke gezondheidszorg, heb je al een en ander achter de rug. Dat er over de eerste twee gesprekken gemiddeld 107 dagen over gaan, is onaanvaardbaar lang."

Van den Brandt stelt nog dat de lange wachttijden ouders naar dure privé-instellingen doen trekken. "Niemand zou er aan denken om een tiener met een gebroken been meer dan 100 dagen in de wachtkamer te laten. Diezelfde redenering moet gehanteerd worden voor een tiener in een psychologische crisis."

De centra zijn niet bedoeld voor iedereen. Normaal komen er alleen mensen met ernstige psychische problemen terecht na een doorverwijzing, bijvoorbeeld door hun arts of door een Centrum voor Leerlingenbegeleiding. In totaal kregen in 2014 56.509 mensen zorg. Dat zijn er iets minder dan het jaar voordien (56.711 mensen).

Op het kabinet van Vandeurzen klinkt het dat ze zich bewust zijn van de wachttijden. "Ook de centra zelf zijn hiermee bezig, net als de koepels. Op dit moment brengen ze op onze vraag praktijken in kaart om hiermee om te gaan." Zodra de minister daar een beter zicht op heeft, wordt gekeken hoe de 'best practices' versterkt kunnen worden. Op dit moment wordt vooral gedacht aan groepsgericht werken, zelf- en onlinehulp. "Ook zal er sterker moeten ingezet worden op preventie en eerstelijns geestelijke gezondheidszorg."

107 dagen