Direct naar artikelinhoud

Van Overtveldt misrekent zich weer

Alweer rekende minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zich rijk aan belastinginkomsten. Die blijven dit jaar 1,3 miljard onder de oorspronkelijke verwachtingen. Dat blijkt uit de begrotingstabellen die Van Overtveldt heeft voorgelegd aan het Parlement.

Dat de berekeningen voor de belastinginkomsten het afgelopen jaar mank liepen, wisten we al. Nu kunnen we er ook een cijfer op kleven: 1,3 miljard euro. Dat is het verschil tussen de geschatte inkomsten bij de begrotingsopmaak en wat er uiteindelijk in 2016 zal zijn binnengekomen, zo blijkt uit begrotingscijfers die momenteel in het parlement worden besproken.

Waar is het misgelopen? Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) rekende eind vorig jaar op een stijging van de fiscale inkomsten, maar die toename was een stuk minder groot dan hij had gehoopt. De grootste achterstand loopt hij op bij de roerende voorheffing, waar de inkomsten 750 miljoen euro onder de verwachtingen blijven.

Volgens oppositiepartij sp.a heeft dat vooral te maken met de tegenvallende kaaimantaks. Die zal dit jaar slechts 100 miljoen euro opleveren, zo schat de Europese Commissie in. Dat is heel wat minder dan de 460 miljoen die oorspronkelijk verwacht werd. Eind vorig jaar stelde de regering nog in de officiële begrotingsdocumenten dat die maatregel een forse boost zou geven aan de roerende voorheffing. Niet dus.

Tegelijk stipt Europa aan dat enkele andere nieuwe maatregelen uit de koker van Van Overtveldt dit jaar onder de verwachtingen blijven. Zo is er het nieuwe vastgoedvehikel dat buitenlandse investeerders moet aantrekken. In plaats van 250 miljoen euro zal de maatregel volgens Europa dit jaar slechts 100 miljoen opbrengen. En de fiscale regularisatie zal 125 miljoen euro opleveren, de helft van wat was begroot.

"Dit maakt opnieuw duidelijk dat we voor 2016 op een serieus tekort afstevenen", zegt sp.a-Kamerlid Karin Temmerman. "De som klopt gewoon niet. De komende jaren worden extra moeilijk. En waar gaan ze het geld dan wel halen? Ik vrees dat ik het antwoord al ken."

De aanvallen van sp.a op de rekenkunde van Van Overtveldt zijn niet nieuw. De N-VA-minister wijst de kritiek van de hand. "De ramingen van de belastinginkomsten werden in de loop van het jaar verschillende keren naar beneden bijgestuurd", zegt zijn woordvoerder Ferry Comhair. Hij benadrukt dat de Europese Commissie in haar globale evaluatie de inkomsten op hetzelfde niveau inschat als de (bijgestuurde) ramingen van de regering.

"Het klopt dat er enkele minnen zijn", zegt hij. "Maar er zijn even goed plussen, meevallers." Tegelijk moeten sommige maatregelen nog op kruissnelheid komen. En de tegenvallende roerende voorheffing? Dat heeft vooral te maken met een ingrepen onder de regering-Di Rupo.

Lukt het in 2017 wel?

Om komend jaar nieuwe ongelukken te vermijden, heeft Van Overtveldt bij de begrotingsopmaak een buffer van 700 miljoen euro apart laten zetten. Bovendien is er binnen de regering een taskforce samengesteld, die moet onderzoeken op welke manier verkeerde inschattingen te vermijden.

Van Overtveldt verwijst elke keer naar de rekenmodellen van zijn administratie. Maar binnen de regering (en niet enkel bij CD&V) worden vraagtekens geplaatst bij zijn werkwijze. Zitten zijn maatregelen wel goed in elkaar? En waarom duurt het zolang voor hij zijn wetgeving erdoor krijgt? Ook die kwesties worden aangekaart.

Voor 2017 rekent Van Overtveldt opnieuw op fors extra belastinginkomsten. Lukt het dan wel?