Direct naar artikelinhoud

Punten sparen voor Rode Duivels

Een eenvoudig abonnement volstaat niet meer om naar een match van de Rode Duivels te gaan kijken. Supporters moeten voortaan punten verzamelen. Hoe meer punten, hoe groter de kans op een ticket.

Wie zijn kansen wil vergroten, gaat eerst naar een match van de dames of de beloften, want dat levert extra punten op. Supporters lopen niet meteen warm: "Te ingewikkeld", klinkt het. De Bond gelooft echter in het systeem: "Het is niet ideaal, maar het is zeker het minst slechte systeem", zegt Erik Reynaerts van de overkoepelende supportersvereniging 1895.

De Rode Duivels zijn nog niet terug uit Brazilië, maar bij de voetbalbond denken ze al vooruit naar het Europees Kampioenschap van 2016 in Frankrijk. Voor die kwalificatiewedstrijden wordt een heel nieuw ticketsysteem ingevoerd, dat de trouwe fans wil belonen.

Eigenlijk is het simpel: hoe trouwer je bent aan de Rode Duivels, hoe meer kans je hebt om een ticket in de wacht te slepen. Zo starten supporters die in de vorige campagne al een abonnement hadden, met een bonus van twee of drie punten. Een wedstrijd in het buitenland bijgewoond? Nog eens een half punt erbij. En heel slim van de Bond: wie een wedstrijd van de damesploeg Belgian Red Flames of de Nationale Beloftenploeg meepikt, scoort nog een punt. Anders gezegd: ga naar Thorgan Hazard kijken, en je hebt meer kans om Eden aan het werk te zien.

Trouw wordt dus beloond, maar er blijven tickets beschikbaar voor supporters die geen punten verzamelen. "In Nederland gaan alle beschikbare tickets naar de meest getrouwen. Wij hebben een combinatie gemaakt. We willen mensen belonen die regelmatig gaan kijken, die ook naar uitmatchen gaan, en die ook al lid van 1895 waren. Voor hen is 40 procent van de tickets beschikbaar die aan 1895 zijn toegewezen. Anderzijds moeten we iedereen de kans geven om naar de nationale ploeg te komen kijken, want we vinden dat de Rode Duivels van iedereen zijn. Daarom wordt 60 procent onder de andere leden verdeeld."

Op de Facebook-pagina van 1895 worden al vragen gesteld over het puntensysteem: te ingewikkeld, klinkt het. En je moet lid zijn van 1895. Reynaerts: "Ik besef dat er geen ideaal systeem bestaat. Maar ik ben overtuigd dat we voor het minst slechte hebben gekozen. Dat ons lidgeld te hoog zou zijn, is niet waar. Het is bij de laagste van de landen die met zo'n systeem werken. 40 euro, en wie zich aansluit voor 15 mei, betaalt 7 euro minder."