Direct naar artikelinhoud

Israël vreest wraakacties na dood Palestijnse dreumes

Israël zet zich schrap voor vergeldingsacties na twee aanslagen met brandbommen waarbij een Palestijns kind van 1,5 jaar oud omkwam. De branden in een dorp op de Westelijke Jordaanoever zijn allicht aangestoken door Joodse kolonisten. Israëlische soldaten schoten ook een tiener dood in het noorden van de Gazastrook.

Het Israëlische leger spreekt van "barbaars terrorisme" en vreest wraakacties. De Palestijnen zijn op hun beurt bang dat Israël de aanvallen ongestraft laat, maar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu was er snel bij om het tegenovergestelde te beloven. "Dit is in ieder opzicht een terreurdaad. De staat Israël treedt hard op tegen terrorisme, wie de aanvallers ook mogen zijn."

Een van de huizen die in het dorp Douma in vlammen opgingen, was op het moment van de aanslag leeg. In het andere huis bevond zich een gezin dat lag te slapen. De gestorven Ali Dawabsheh woonde er samen met zijn vader, moeder en vierjarige broertje. Zij zijn zwaargewond per helikopter naar een Israëlisch ziekenhuis overgebracht.

Volgens de Israëlische autoriteiten hebben "twee gemaskerde" verdachten een raam opengebroken en twee brandbommen bij het gezin naar binnen gegooid. Ook is met graffiti in het Hebreeuws 'Lang leve de Messias', 'Wraak' en een davidster op de muur gespoten. Na de aanslag schoten Israëlische soldaten een Palestijnse tiener dood in het noorden van de Gazastrook. Hij had uit woede voor de aanslag stenen gegooid naar het hek en herhaaldelijk bevelen van de Israëlische soldaten genegeerd.

Sloop illegale nederzettingen

De aanslag wordt in verband gebracht met de sloop van illegale Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Woensdag heeft Israël onder andere huizen van Joodse kolonisten in de buurt van het dorp Douma afgebroken. Een militante tak Joodse kolonisten had eerder vergeldingen aangekondigd als de Israëlische regering verdere beperkingen zou opleggen aan de bouw van nederzettingen. De groepering, die volgens Israël waarschijnlijk achter de jongste aanslag zit, is al meermaals beschuldigd van het in brand steken van moskeeën en huizen.

De dood van de dreumes brengt een aanslag van vorig jaar in herinnering. Toen overleed een Palestijnse tiener in Jeruzalem nadat hij door Israëlische aanvallers in brand was gestoken. Dat gebeurde nadat drie Israëlische tieners waren ontvoerd en gedood op de Westelijke Jordaanoever.

Uit angst voor dergelijke vergeldingen en verdere escalatie is er vandaag beperkte toegang tot de al-Aqsa-moskee op de Tempelberg in Jeruzalem. Alleen mensen boven de vijftig zijn welkom. Na het vrijdaggebed werden demonstraties en zelfs rellen verwacht, maar het bleef beperkt tot enkele demonstranten die met stenen gooiden bij de oude stad en in Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Extra politie stond paraat.

Het Israëlische leger heeft versterkingen gestuurd naar de Westoever om eventuele onrust in de kiem te smoren en om te helpen zoeken naar de voortvluchtige daders. Volgens de Palestijnse Autoriteit komen zij uit een Israëlische nederzetting. Een omstander verklaart tegen de Israëlische krant Haaretz dat hij vier mannen heeft zien wegvluchten in de richting van een Joodse nederzetting.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas spreekt van "oorlogsmisdaden" en wil dat de aanslag deel gaat uitmaken van de lopende zaak tegen Israël bij het Internationaal Strafhof. Hamas heeft opgeroepen tot vergeldingsacties.

Naftali Bennett van de Israëlische regeringspartij Bayit Yehudi, een rechtse partij die een uitgesproken voorstander is van de uitbreiding van Joodse nederzettingen en zelfs annexatie van de Westelijke Jordaanoever, heeft de aanslag snel veroordeeld. De coalitiegenoot van Netanyahu wordt door de Palestijnen hypocrisie verweten, omdat zijn opvattingen juist aanzetten tot aanslagen tegen Palestijnen.