Direct naar artikelinhoud

De Block maakt oude medicijnen goedkoper

Een pak oudere geneesmiddelen wordt goedkoper, terwijl nieuwe medicijnen zeker twee maanden sneller bij de patiënt zullen geraken. Dat staat in een pact dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) met de farmasector heeft gesloten.

Door structurele maatregelen van zowel de overheid als de farmasector worden medicijnen dit jaar al 24 miljoen euro goedkoper. Dat bedrag loopt tegen 2018 op tot bijna 60 miljoen. Concreet wordt het remgeld - het deel dat de patiënt zelf moet betalen - beperkt tot 5 euro. Nu kan dat oplopen tot 11 euro.

België en Nederland gaan samenwerken in een poging de prijzen van dure weesgeneesmiddelen, die enkel voor zeldzame ziektes werken, omlaag te krijgen. Beide landen gaan samen onderhandelen met farmabedrijven.

Patiënten zullen voortaan ook twee maanden vroeger toegang krijgen tot de nieuwste geneesmiddelen. Als bepaalde onderzoeken op een internationaal niveau al zijn gevoerd, moet de analyse, anders tot vandaag, niet opnieuw gebeuren in ons land.

Het geld dat door die veranderingen bespaard wordt, vloeit ook naar de patiënt: het wordt geïnvesteerd in de terugbetaling van innovatieve geneesmiddelen. "Voor de komende vier jaar kunnen we zo'n 1,4 miljard euro in innovatieve producten investeren", zegt De Block. Tegelijk kan de regering dankzij afspraken met de farmasector ook beknibbelen: jaarlijks 226,4 miljoen euro.

Wat wint de farmasector bij het pact? Die krijgt een belastingverlaging op de omzet, van 7,73 naar 6,73 procent, wat neerkomt op zo'n 35 miljoen euro per jaar. Daarnaast krijgt de industrie budgettaire duidelijkheid tot 2018. Dat stabiele klimaat moet er ook voor zorgen dat België koploper blijft op het vlak van klinische proeven.