Direct naar artikelinhoud

Carla Del Ponte: eerst Mladic arresteren dan akkoord met EU

Den Haag l Hoofdaanklager van het Joegoslavië-Tribunaal Carla del Ponte eist dat de EU stopt met alle toenaderingspogingen tot Servië tot de vroegere Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic is gearresteerd.

Nadat het regime in Belgrado een wat zachtere koers is gaan varen, is de EU van plan de gesprekken met Servië weer op gang te brengen. Die moeten in eerste instantie tot een preferentieel akkoord tussen Servië en de EU leiden en op langere termijn tot volwaardig EU-lidmaatschap. In de tweede plaats moeten de gesprekken met Brussel er ook toe leiden dat Belgrado over de streep wordt getrokken inzake de onafhankelijkheid van Kosovo, op papier nog altijd een Servische provincie.

Del Ponte, gisteren te gast in het Europees Parlement in Brussel, zegt wel dat er geringe tekenen van bereidheid van Belgrado zijn om het met tribunaal in Den Haag samen te werken, maar ze herinnert eraan dat ze jarenlang en tevergeefs druk heeft uitgeoefend op het Servische regime. Ze roept de EU dan ook op om de dialoog met Servië niet 'zo maar' verder te zetten en alles ondergeschikt te blijven maken aan de uitlevering van Mladic. De Servische generaal is de man achter het bloedbad van Srebrenica, waarbij in 1995 circa 8.000 Bosnische moslims werden uitgeroeid.

Mladic moet in Den Haag terechtstaan voor volkenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid, maar hij leeft al twaalf jaar ondergedoken, net als de toenmalige politieke leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, die ook door Den Haag wordt gezocht.

Belgrado heeft altijd gezegd er alles aan te doen om beiden op te sporen en uit te leveren. Del Ponte heeft dat echter steevast in twijfel getrokken. Haar mandaat loopt in september af en tegen dan zou ze Mladic en Karadzic liefst nog in Den Haag zien verschijnen. (FS)