Direct naar artikelinhoud

In de schaduw van Diego Costa

De Belgen schitterden dit weekend, maar het was Chelseaspits Diego Costa die dankzij een hattrick met alle lof ging lopen. De Spaanse Braziliaan lijkt nu al dé topaankoop van deze zomer.

Amper vier speeldagen heeft Diego Costa nodig gehad om een record aan diggelen te trappen. Geen enkele nieuwkomer scoorde in zijn eerste vier matchen in de Premier League zeven keer. De Chelseaspits, deze zomer voor 38 miljoen weggeplukt bij Atlético, rolde Swansea op met een hattrick. Zeven goals in vier wedstrijden is op zich geen mijlpaal. Luis Suárez scoorde vorig seizoen in december tien keer in evenveel matchen.

De Premier League is het WK niet. In Engeland, waar het sneller gaat en daardoor vaak minder accuraat verdedigd wordt, leeft dribbelkont Eden Hazard zich helemaal uit. Zaterdag slalomde hij voorbij alles en iedereen, enkel af te stoppen door fouten. Zijn versnelling verschroeide de tegenstand. Chelsea kreeg geen grip op Swansea voor de pauze, maar de Rode Duivel zorgde wel voor gevaar. "Maar zijn pressing was niet goed", zei Mourinho. Een terechte opmerking. Na de gelijkmaker van Costa, op slag van rust, ging Chelsea domineren en Hazard excelleren. Hij had een voet in elk doelpunt. Voor de tweede van Costa zette hij de 1-2 op met assistgever Fabregas, en ook bij de derde en vierde gaf hij de pre-assist. De laatste na een knappe ren.

Analisten hebben een boontje voor Vincent Kompany, de Britse pers eveneens. Van de complimenten voor zijn prestatie tegen Arsenal (2-2) was geen woord gelogen. Ondanks puntenverlies was de aanvoerder van City een uitblinker tussen het aanvallende geweld. Keizerlijk en dominant. Vooral in de manier waarop hij bijzonder agressief en anticiperend stond te verdedigen. City-coach Pellegrini kloeg over de ref. Onder andere over het zetje dat Kompany van Welbeck kreeg voorafgaand aan slecht ontzetten bij de 2-1. Zure druiven. Arsenal verdiende iets, City ook. Dat gaf Kompany ook toe: "Er was veel stof om over na te praten, maart het was gewoon een goede match."

De last is van zijn schouders. Romelu Lukaku veegde, tegen ex-club West Bromwich (0-2), al na twee minuten de nul achter zijn naam weg. Hij krulde een weggever van Olsson met zijn rechter in de verste hoek. Na een mindere opener tegen Leicester, een verdienstelijke match tegen Arsenal en een afknapper tegen Chelsea was hij alomtegenwoordig. Dreigend ook en de plaatsing van zijn schoten was eindelijk weer op niveau. Nu hij van die teenblessure verlost is en de fysieke achterstand na een korte voorbereiding is opgehaald, lijkt Lukaku weer helemaal klaar om te knallen. Na de 0-2 werd hij vervangen.

Everton is vol van zijn Belgen, dus kon die andere Duivel in blauwe loondienst niet achterblijven. Ook Kevin Mirallas pikte tegen West Brom (met Pocognoli 72 minuten tussen de lijnen) zijn doelpunt mee. Zijn tweede van het seizoen. Het moet wel gezegd dat de flankspeler de hulp kreeg van doelman Foster, die zijn schot onder het lichaam liet door rollen.

Zou hij het zelf hebben gedacht? Chadli heeft zijn tegenstanders, zelfs die binnen zijn eigen club, lik op stuk gegeven. Een antwoord op het veld. Met drie goals in evenveel wedstrijden lijkt hij niet meer weg te denken uit de basis. Dat terwijl het Spursbestuur hem deze zomer, na een mislukt eerste seizoen, links en rechts aanbood voor een verkoop. Chadli scoorde tegen Sunderland (2-2) niet enkel na twee minuten, hij lag ook aan de basis van de 1-2 van Eriksen.

Het komt er niet altijd uit, maar bij zijn eerste basisplaats dit seizoen bewees Moussa Dembélé wel degelijk dat hij dit Tottenham wat bij kan brengen. Hij was vooral heel hongerig. Dat is ook nodig gezien de stevige concurrentie op het middenveld. Hij toonde zich een krachtpatser in de duels, recupereerde heel wat ballen, was secuur in de passing en droeg ook aanvallend zijn steentje bij - iets wat hij meer zou moeten doen. Een schot met zijn linker trof de paal. Ondanks een gelijkspel verdiende Tottenham meer tegen Sunderland.

Een echte test was het zwakke Newcastle nooit voor Toby Alderweireld in zijn eerste match voor Southampton (4-0 winst). Hij heerste in de duels, won elke tackle en greep zeven keer in. De verdediger zette centraal achterin geen voet verkeerd. Zijn eerste pass was er meteen eentje buitenkant voet.