Direct naar artikelinhoud

De Wever heeft zijn bestuursakkoord rond

Toekomstig burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) rondde gisterenmiddag met de onderhandelaars van coalitiepartners CD&V en Open Vld de besprekingen af over hoe ze Antwerpen de komende zes jaar willen besturen.

Bart De Wever heeft zijn klinkende verkiezingsoverwinning van 14 oktober nu ook kunnen omzetten in een beleidsplan voor de Scheldestad, gesteund door een meerderheid in het Antwerpse stadhuis. Een centrumrechtse coalitie - die De Wever misschien wel al maanden in zijn hoofd had - zonder de socialisten van sp.a zal de komende zes jaar aan de macht zijn in de grootste stad van Vlaanderen. Vandaag om 17 uur zal hij samen met de coalitiepartners het bestuursakkoord inhoudelijk toelichten. "We wilden een aantal zaken zeker in het akkoord en dat is ook gelukt", klinkt het uit liberale hoek.

Gisterochtend startte de afrondende vergadering om 10.30 uur in het stadhuis, maar vooraf waren verschillende onderhandelaars al zeker dat tegen de vooravond zeker een akkoord uit de bus zou komen. Tegen vier uur 's middags was dat uiteindelijk ook een feit. Een halfuur later volgde de officiële mededeling. Er was een inhoudelijk akkoord, maar daarna moest nog gepraat worden over de schepenambten. Over drie posten is nu al duidelijkheid: Bart De Wever wordt burgemeester, Liesbeth Homans (N-VA) OCMW-voorzitter en Marc Van Peel (CD&V) havenschepen. De andere posten stellen de onderhandelaars voor op de persconferentie van vanmiddag.

Drieënhalve week deden N-VA, CD&V en Open Vld er uiteindelijk over om de formateursnota die De Wever begin november neerlegde, te herschrijven tot een bestuursakkoord. Midden vorige week werd de eerste lezing van de teksten afgerond. Er restten toen nog zo'n vijftien knelpunten, die door De Wever zelf "knelpuntjes" werden genoemd.

"De formateursnota was de basis voor de onderhandelingen en is dat altijd gebleven", zegt een onderhandelaar. "Het was eerder een semantische oefening, waarbij sommige zaken werden verduidelijkt. Het akkoord wijkt dan ook in niets echt af van de nota."

Op 16 november, iets meer dan een maand na de verkiezingen, schoven N-VA, Open Vld en CD&V samen aan de onderhandelingstafel aan. De moeilijkste opdracht was toen al volbracht door De Wever: een meerderheid weten te verzamelen. Dat lukte nadat Marc Van Peel de Stadslijst openscheurde met zijn stelling dat hij paste voor een rol in de oppositie. Zo werden de partners van sp.a er afgereden, zij verkozen een oppositiekuur.

Een maand lang had De Wever rondjes gedraaid, om uiteindelijk hiermee te landen. De Stadslijst wilde het bij monde van ex-burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens eerst niet zonder Groen! doen, maar met die keuze waren ze bij CD&V niet zo gelukkig. Janssens haakte daarop af als onderhandelaar, en maakte dit weekend bekend dat hij ook past voor een post op de oppositiebanken in de gemeenteraad.