Direct naar artikelinhoud

'Punk, hardrock en guilty pleasures'

Witte oortjes, rode wangen. Elke donderdag schenkt een cultureel hoofd inkijk in zijn of haar iTunes-bibliotheek. Vandaag: Herman Brusselmans.

Herman Brusselmans - auteur en verfilmd Ex-Drummer - werd in zijn beginjaren laatdunkend punkschrijver genoemd. Die titel draagt hij sindsdien als geuzennaam. Vanavond bekent de langharige punk niettemin ook andere kleuren, als jurylid in De Beste Singer-Songwriter van Vlaanderen.

Je zou vermoeden dat de steeds minder jonge Oppergod van de Vlaamse Letteren songschrijvers een zootje slappe dweilen vindt. Maar die bedenking wuift de veelschrijver resoluut weg. "Buskers die op straat het werk van singer-songwriters naspelen, daar krijg ik het schijt van. Verder sta ik open voor heel wat verschillende genres. Tijdens de eerste editie van Singer-Songwriter op de Nederlandse televisie zat ik overigens ook al eens in de jury. Wellicht vroegen ze me niet omdat ik een kenner ter zake zou zijn, maar als ik in mijn geheugen graaf, zijn heel wat van mijn lievelingsplaten toch gemaakt door singer-songwriters. 'Runnin' on Empty' van Jackson Browne is een goed voorbeeld. En één van mijn favoriete elpees aller tijden is Bullinamingvase van Roy Harper."

Smeriger dan smerig

Een iPod bezit hij niet. "Ik kan nog maar recent sms'en en bellen met een smartphone", grinnikt Brusselmans. "Ik luister voornamelijk naar muziek op YouTube. Ik zoek dan songs van groepen à la Grand Funk Railroad, die ik jaren geleden uit het oog ben verloren. YouTube stuurt me meestal terug naar het verleden, al leer ik er ook nieuwe groepen kennen. Op die manier maak ik 's nachts makkelijk een paar uren zoek."

Naar vinylplaten luistert hij ook nog. "Tania (De Metsenaere - zijn ex, gva) gaf me ooit een platenspeler cadeau voor mijn verjaardag, met een paar elpees van Blondie en zo. Van een redacteur bij Oor, waarvoor ik columns schrijf, kreeg ik dan weer alle elpees van Iron Maiden mee als welkomstgeschenk. Hardrock was heel lang mijn favoriete genre. Ik was een grote fan van Uriah Heep. De vele subgenres vandaag doen me dan weer niets. Geef mij liever de originele hardrocksound. Een tijd geleden heb ik ook het smerigste van het smerigste ontdekt op YouTube: een Hollandse groep die Rectal Smegma heet, en songs schrijft als 'Hitler Only Had One Ball'. Ze brengen een parodie op het hele hardrockgenre, een beetje zoals Spinal Tap."



De punkstroming vond voor een groot deel haar weg naar zijn literatuur, zegt hij verder. Maar ook pure pop kan Brusselmans smaken. "De liedjes van Keane of Anna Kendrick krijg ik bijvoorbeeld niet uit mijn kop. En zelfs guilty pleasures als 'Patience' van Take That zijn me niet vreemd. Ik ben gelukkig op een leeftijd gekomen dat ik me geen zak meer hoef aan te trekken of ik een groep al dan niet goed mag vinden."

Roy Harper

Bullinamingvase

Carole King

City Streets

Uriah Heep

Look at Yourself